Năvodul este un echipament util pentru un pescar profesionist, un filtrator de mari dimensiuni, fiind folosit pentru prinderea unei capturi însemnate de pești. De obicei, un năvod este folosit în mări și oceane sau în lacuri de mari dimensiuni. Daca planuiesti sa-l utilizezi, trebuie sa stii ca năvodul nu poate face selecția peștelui pe care dorești să îl prinzi, așa că sortarea după dimensiune și specie se va face după scoaterea năvodului din apă.
Fiind un echipament de mari dimensiuni, navodul poate fi remorcat de una sau două bărci mari. Desigur, există și năvoade mai mici, unele confecționate chiar de pescarii amatori, pentru a fi aruncate în lacuri de mici dimensiuni. Aceasta este o greșeală majoră, pentru ca năvodul afectează fauna și flora lacului, mai exact resursa piscicola.
Ce pești pot fi prinși cu ajutorul năvodului
Folosit mai ales în mări și oceane, cu ajutorul năvodului se pot prinde la adâncimi mari pești precum cod, ton, calamar, caracatiță, creveți sau somon. Năvoadele de apă medie vor prinde macrou, hering și sardine.
Astfel de echipamente de pescuit trebuie folosite cu multă grijă de pescarii profesioniști, pentru că pot diminua resursa piscicolă. O soluție constă în folosirea unor dispozitive de reducere a capturilor accidentale.
Cum alegi și cum întreții un năvod?
Alegerea năvodului se face ținând cont de rezistența materialelor și de locul unde urmează să fie folosit. Fiecare componentă a acestuia trebuie să fie realizată din materiale rezistente.
- Matita (un sac din plasă foarte rezistentă, de mari dimensiuni, așezat la jumătatea năvodului)
- Aripile laterale de dimensiuni variabile
- Sforile de pe partea superioară, confecționate din fibre de bună calitate
- Frânghia cu ajutorul căreia tragi năvodul afară
Întreținerea năvodului este un aspect cât se poate de important pentru durata de viață a acestuia. În funcție de modul în care îl întreții acesta va rezista 5-6 ani, însă dacă ești atent la depozitare ai putea să îi prelungești durata de viață chiar și până la 12-14 ani.
Năvodul nu se va depozita niciodată umed, fiind nevoie să fie perfect uscat. Umiditatea va afecta țesăturile și fibrele, așa că va putrezi mai repede decât unul care este depozitat doar când este perfect uscat. Așezarea năvodului se va face în locuri aerisite, departe de sursele de căldură. Se recomandă evitarea depozitării în beciuri, poduri, hangare si, mai ales, în aer liber, pentru că trebuie să fie ferit de razele soarelui, de ploi sau de ninsori.
Năvodul face parte din colecția de echipamente adresate pescarilor profesioniști. Utilizarea, depozitarea și întreținerea năvodului sunt aspecte importante de care depinde succesul pescuitului și durata de viață a acestui filtrator de pești.