Do Not Sell My Personal Information
Home // Arhiva // (P) Cum amenajezi acasă o mică bibliotecă

(P) Cum amenajezi acasă o mică bibliotecă

Orice iubitor de carte își dorește un colț doar al lui unde să amenajeze o bibliotecă. Chiar dacă visul include o cameră extinsă, cu rafturi pentru cărți din podea până în tavan, puțini sunt norocoșii care se pot lăuda cu așa o bibliotecă. Cei mai mulți sunt fericiți dacă reușesc să păstreze un colț în living sau în birou, unde pot să așeze cele mai frumoase titluri pe care le răsfoiesc oricând au puțin timp liber. 

Publicat: 26 iulie 2021, 17:53

 

Dacă și tu îți dorești idei pentru a amenaja o mică bibliotecă la tine acasă, am adunat câteva idei care sigur te vor inspira. Indiferent dacă locuința ta este amenajată tradițional, modern sau minimalist, cu siguranță vei găsi de folos recomandările din acest articol. 

 

De la rafturi simple montate pe perete, la cateva polițe așezate pe o scară, orice bibliotecă este binevenită în casa unui cititor pasionat. 

 

În primul rând va trebui să găsești locul potrivit pentru biblioteca ta. Ideal ar fi să beneficiezi de suficient spațiu pentru a putea include un fotoliu confortabil sau chiar o canapea, astfel încât să te poți bucura la maxim de lectura cărții preferate, fără să trebuiască să te plimbi prin casă până găsești un loc liber. Deși o cameră cu ușă este de preferat, nu este obligatorie. 

În al doilea rând, va trebui să te decizi care va fi stilul bibliotecii tale. Odată ce ai ales locul potrivit pentru cărțile tale, este timpul să te gândești cum să proiectezi sala de lectură. Va trebui să ții cont de culorile care îți plac, de materialele preferate și chiar de decoratiunile pe care le vei folosi, dar nu uita de lumina naturală care îți va proteja ochii. 

În al treilea rând, ai de ales modul în care organizezi cărțile. Dacă ai multe volume și intenționezi să le pui pe toate în bibliotecă, cea mai bună alegere sunt rafturile din podea până în tavan. Pentru colecțiile mai mici, poți alege rafturi moderne, suspendate. Vei câștiga astfel mai mult mult loc în partea de jos, unde vei poziționa fotoliul pentru citit. Nu uita să asiguri rafturile, deoarece cărțile se îngreunează destul de mult. Nu vrei să ai surprize neplăcute în care rafturile se prăbușesc sau chiar rănesc pe cineva. Un raft lung trebuie să aibă o grosime consistentă, pentru a-și păstra forma și a putea susține toate cărțile. O idee bună este să alegi rafturi reglabile, astfel încât să poți așeza atât dicționare mari și înalte, dar și cărticele cu povești ori broșuri subțiri. Bibliotecile personalizate vor oferi un suport mai mare și vor dura mai mult decât rafturile improvizate din materiale comune. 

În continuare, gândește-te la starea ta de spirit și la ambianța pe care ți-o dorești în timpul lecturii. Cum vrei să te simți în biblioteca ta? Poate îți place atmosfera bibliotecilor vechi, aglomerate, cu nuanțe de roșu adânc sau maro luxos. Ori poate îți plac spațiile aerisite, strălucitoare și vesele, cu pereți albastru deschis ori chiar galben luminos. 

După ce ai ales culoarea, evaluează spațiul pe care îl ai la dispoziție, pentru a decide ce fotoliu poți cumpăra. Cu siguranță nu vei citi în picioare, deci ai nevoie parte de un scaun și o masă, dar și de o aplică ori un lampadar. 

Organizarea cărților este activitatea cea mai importantă atunci când biblioteca ta este mică. Alege să pui cărțile în ordine, pe verticală, dacă ești o persoană care apreciază atunci când toate lucrurile sunt organizate și echilibrate. Dacă, însă, ești mai degrabă o persoană creativă, te poți juca cu poziția cărților, punând câteva culcate sau rezemate cu o decorațiune specială. Poți intercala diverse obiecte dragi, cum ar fi fotografii înrămate ori un ceas moștenire de familie. 

 

 

PARTENERI