Do Not Sell My Personal Information
Home // Arhiva // (p) Cum alegi corect produsele pentru machiaj

(p) Cum alegi corect produsele pentru machiaj

Make-up-ul este o artă, iar pentru a deprinde bazele este important să știi câteva trucuri despre criteriile de care să ții cont atunci când alegi produsele. De la fond de ten, rimel, ruj și până la anticearcăn și iluminator, toate acestea necesită o mică dcomentare înainte de a le achiziționa pe cele potrivite pentru tine.

Publicat: 24 iulie 2023, 10:57

Scurt istoric

Istoria machiajului e fascinantă, așa că vom trece în revistă principalele borne ale evoluției sale.

Chiar dacă știința este avansată, cercetătorii nu au aflat încă unde a apărut machiajul, ce știm sigur e că fiecare cultură a dezvoltat tehnici și practici specifie modului de înțelegere a lumii.

În Egiptul Antic, spre exemplu, machiajul era folosit atât de femei, cât și de bărbați și marca statutul social: membrii importanți ai scoietății și faraonul își desenau codițe la ochi pentru a se distinge de restul oamenilor, iar concubinele faraonului trebuiau să își pudreze tot corpul pentru a nu fi atinse de nimeni altcineva. 

În Grecia Antică femeile iubeau să folosească celebrele creionae pentru ochi, pe bază de cărbune, și practicau albirea pielii cu calcar pentru că tenul alb era consierat un standard pentru fumusețe.

Și în Roma Antică se folosea creionul dermatograf, femeile având o preferință și pentru farduri și rujul pentru buze și pentru obraji. De asemenea, își machiau sprâncenele cu pudră din aur, iar pentru a trata coșurile sau pistruii foloseau grăsime de crocodil.

În Marea Britanie era la mare căutare vopseaua albicioasă cu care doamnele curții și regina își acopereau fața pentru a ascunde ridurile și imperfecțiunile.

În Franța machiajul a fost dus la rang de artă: bărbații și femeile își fardau fața cu un fard alb și tot aici au luat naștere și parfumurile.

În secolul al XX-lea, odată cu emanciparea femeilor, și make-up-ul a căpătat altă simbolistică și s-a început dezvoltarea unor tehnici noi, evoluând până la formele și metodele pe care le cunoaștem astăzi.

Criterii conform cărora alegi produsele pentru machiaj

Acum, că ai aflat mai multe despre make-up, hai să vedem care sunt principalii factori de care te sfătuim să ții cont înainte de a achizționa produsele potrivite pentru tine.

  1. Calitatea

Înainte de orice, fii atentă la calitatea produselor de make-up, fie că vorbim despre farduri, ruj, rimel sau iluminator. Pielea feței tale este extrem de sensibilă, așa că un produs de o calitate îndoielnică îți poate provoca acnee sau alte tipuri de reacții adverse, cum ar fi iritațiile și erupțiile cutanate.

Te sfătuim să alegi produse cât mai naturale și cu cât mai puțini compuși chimici.

  1. Ingredintele

Și pentru că am amintit mai sus despre ingrediente, detaliem aici ce trebuie să urmărești când vine vorba despre acestea.

Nu te lăsa păcălită de eficiența pe care o pot arăta produsele care conțin chimicale căci reacțiile adverse pe care le provoacă sunt extrem de periculoase, de la diabet de tip 2 și până la cancer de piele. 

Evită produsele care conțin ftalați, parabeni, compuși din aluminiu și sulfați și caută să optezi pentru produse cât mai naturale, pe bază de extract de plante, coloranți natuali și minerale.  

Mai ales dacă ai un ten sensibil, nu risca achiziționând produse care conțin chimicale pentru că nu doar tenul tău va avea de suferit, ci și ochii,de exemplu, dacă alegi un rimel sau un dermatograf nepotrivit.

  1. Tipul de ten

Tipul pielii tale joacă un rol decisiv mai ales în alegerea fondului de ten. De exemplu, dacă ai un ten uscat, este mai recomandabil un fond de ten lichid, dacă ai tenul gras te ajută mai degrabă un fond de ten mat, iar pentru tenul mixt aplică pudră în zona grasă și produs lichid în zona uscată. 

  1. Nuanța pielii

Și nuanța pielii este importantă atunci când vine vorba despre produsele de make-up. Din acest motiv sunt trecute nuanțele pe fondul de ten. Dacă încă nu știi care este nuanța pielii tale, poți afla singură acasă (găsești o grămadă de materiale pe internet despre acest subiect) sau poți apela la un expert în magazinele de make-up. 

Așadar, informează-te înainte de a-ți lua viitorul rimel sau ruj preferat!

PARTENERI