(P) Ce trebuie sa stii cand calatoresti cu un bebelus?

Indiferent de anotimp, plimbarea este una dintre activitatile preferate de copii, la fel ca joaca. Dar ce le place si mai mult celor mici este ceea ce numim astazi „timp de calitate”, in care momentele petrecute impreuna sunt interactive intre copil si parinte, adultul fiind implicat in activitatea respectiva. Asemenea clipe reprezinta unele dintre cele mai frumoase amintiri ale copilariei, de multe ori surprinse in albume foto pe care le rasfoim cu drag peste ani.

Publicat: 26 august 2021, 8:15

Oricat de neasteptat ar putea parea la o prima vedere, fiecare moment alaturi de copil are potentialul de a fi special, dincolo de pregatirile si inevitabilele griji firesti ale unui parinte. Secretul sta in atitudine: daca abordezi situatia calm si constructiv, chiar si un drum lung poate deveni o experienta interesanta. Ce ar trebui sa stii in asemenea caz? Randurile de mai jos iti aduc raspunsurile dorite.

Obisnuieste-ti copilul cu masina.

Stii deja ca un copil se plictiseste repede fara activitati interesante pentru varsta si interesele sale. Prin urmare, este firesc ca un automobil sa-i creeze senzatia de disconfort, dat fiind faptul ca nu ofera suficienta libertate de miscare. Daca vrei sa eviti stresul si frustrarea cauzate de un drum lung cu cel mic in masina, iti recomandam sa-ti obisnuiesti copilul din timp cu trasee scurte. Este esential sa perseverezi, fara sa renunti la prima dificultate, sustinandu-l astfel sa poata face fata provocarii de a rezista in calatoria dorita. Pentru siguranta sa si a ta, ca parinte responsabil, alege întotdeauna un scaun auto pentru copii cerificat conform stadardelor in vigoare.

Programează itinerariul din timp.

Extinderea familiei cu inca un membru – cel mai sensibil si mai solicitant, de altfel – aduce schimbari majore inclusiv asupra modului in care inveti sa te reorganizezi. Cand calatoresti cu un bebelus, trebuie sa stii ca tendinta de a grabi traseul si de a ajunge rapid la destinatie nu este benefica, dimpotriva! Motivul este insasi natura fragila a micului masager, pentru care pauzele sunt necesare in primul rand pentru a se misca in voie. Inainte de a va relua traiectoria, verifica programul de opriri, astfel incat sa stii sigur ca evitati sosirea cu oboseala si plictis la bord.

Asigura-i o calatorie confortabila.

Cei mici adora sa aiba alaturi cele mai indragite obiecte, deci este oportun sa pregatesti un kit de calatorie dedicat dorintelor sale. Poti alege jucariile preferate, carti silentioase de studiat in scaunul auto, parasolare cu figurine pentru copii etc. Ideea centrala a acestei selectii consta in asigurarea unui parcurs cat mai comod pentru copil, nu doar din punct de vedere al confortului fizic, cat mai ales emotional. Daca adaugi si gustarile sanatoase atent pregatite pentru pauzele de pe traseu, vei obtine reteta unei experiente cu adevarat… delicioase.

Dati drumul distractiei!

Cu un bebe la bord, este necesar sa inveti atat limbajul linistii, in momentele de odihna, cat si pe acela specific distragerii atentiei celui mic. Cu jocuri de sunete, de cuvinte pronuntate pe ton glumet, folosind o serie de cantecele potrivite varstei sale, ai ocazia de a crea o atmosfera interesanta in calatoria voastra – ingredientul perfect la drum lung este distractia. Astfel poti atrage copilul sa urmareasca sunetele, protejandu-l de un potential stres indus de absenta unei activitati care sa-l tina antrenat. O varianta interesanta poate fi aceea de a folosi povesti audio pentru copii, care prezinta cateva atuuri demne de luat in calcul: sunt create special pentru a-i atrage pe cei mici, dezvolta acuitatea auditiva si perceptia unui vocabular variat.

In functie de situatie, ai libertatea de a selecta ce anume ti se pare a fi potrivit pentru binele bebelusului tau. Important este sa pornesti la drum stiind ca bratele parintesti alina plictiseala, iar atitudinea pozitiva reprezinta principala sursa de energie de care aveti nevoie pentru orice deplasare.

 

PARTENERI