Gradul de intimitate crescut, camerele spațioase, confortul și posibilitatea de a avea o grădină cu legume sau flori se numără printre aspectele favorabile ale achiziționării unei case. Înainte însă de a lua decizia finală, este important să adresezi o serie de întrebări proprietarului. Acestea te vor ajuta să analizezi în detaliu proprietatea în cauză și te vor scuti de eventualele neplăceri.
Află în continuare care sunt principalele informații pe care trebuie să le soliciți:
Localizarea casei
Prețul unei case la cheie este influențat de zona în care aceasta este amplasată. Bineînțeles, cu cât o arie este mai bine percepută, cu atât costul locuinței crește. În consecință, ai grijă să nu omiți următoarele întrebări:
- Există neplăceri cauzate de vecini sau de zgomotele din împrejurimi? Este indicat să afli dacă traficul în zonă este intens sau dacă sunt șantiere în lucru, întrucât s-ar putea să auzi constant zgomotul claxoanelor ori al lucrărilor din apropiere. Asigură-te, totodată că ești informat dacă sunt probleme cu un miros greu prezent în aer ori dacă vecinii cauzează probleme.
- Care sunt facilitățile din zonă? În cazul în care ai copii sau plănuiești să devii părinte, sigur îți dorești să știi dacă sunt grădinițe sau școli în apropierea casei. Află și dacă ai la dispoziție magazine, farmacii, parcuri și opțiuni de petrecere a timpului liber. Nu în ultimul rând, interesează-te care sunt variantele de transport în comun.
Prețul casei
Costul unei locuințe diferă și în funcție de situația pieței imobiliare în cauză. Prin urmare, este de preferat să începi a afla aceste detalii. Spre exemplu, dacă intenționezi să achiziționezi o casă la malul mării, primul pas este să te familiarizezi cu ofertele caselor de vânzare în Constanța. Mai mult, ia în considerare și întrebările de mai jos:
- De cât timp se află locuința la vânzare și care este motivul vânzării? În cazul în care o casă se află de mai multe luni pe piață, iar proprietarul este dornic să o vândă cât mai curând posibil, sunt șanse mai mari să poți negocia prețul final.
- Care este prețul cu care proprietarul a cumpărat casa și în ce an? Aceste detalii sunt utile tot pentru capitolul negociere. Dacă proprietarul a achiziționat casa la un preț asemănător celui cu care o vinde, s-ar putea să nu fie dornic să-l scadă, întrucât nu ar mai avea profit, însă dacă a plătit o sumă mai mică decât cea pe care o solicită acum, e posibil să fie deschis negocierilor.
- Ce este inclus în prețul de vânzare? Gândește-te aici la anumite corpuri de mobilier, dispozitive existente în casă și orice alte elemente care ți-ar plăcea să fie incluse în ofertă.
- Care este suma lunară alocată cheltuielilor pentru utilități, mai ales în sezonul rece? Nu este îndeajuns să dispui de un buget pentru achiziționarea casei, ci trebuie să ai în vedere și bugetul necesar costurilor de întreținere. În acest mod, vei ști de la început dacă te poți îngriji de locuința respectivă sau nu.
Starea actuală a locuinței
Un alt criteriu definitoriu al caselor de vânzare este situația generală a locuinței. Mai mult ca sigur nu îți dorești să achiziționezi o casă căreia trebuie să-i aduci îmbunătățiri majore. Prin urmare, întreabă proprietarul despre următoarele aspecte:
- Ce renovări sau reparații semnificative au fost realizate? Fie că este vorba despre instalațiile electrice, termice, sanitare ori despre orice alte lucrări de consolidare, este important să afli exact ce probleme au fost, cum au fost rezolvate și cine a efectuat lucrările. În cazul în care proprietarul a colaborat cu persoane avizate, ține minte să îi soliciți și actele doveditoare sau certificatele de garanție acolo unde este cazul.
- Este izolată casa? Dacă locuința este izolată, asta înseamnă că beneficiezi de un confort termic sporit și de facturi mai mici la utilități pe timp de iarnă.
- Ce alte probleme au existat de-a lungul timpului? De exemplu, poți afla dacă proprietarul s-a confruntat cu invazii de furnici, termite sau alți dăunători ori dacă a apelat la servicii de deratizare.
Așadar, ține minte ca înainte de achiziționarea unei case la cheie să afli cât mai multe informații legate de zona în care este amplasată, prețul acesteia și condițiile actuale ale locuinței. Fiecare detaliu te va ajuta să examinezi opțiunile de case de vânzare și să iei cea mai bună decizie pentru tine și cei dragi.