(P) Ce este glucoza și cum ar trebui consumată

Cunoscută și sub denumirea de dextroză, glucoza este și un îndulcitor natural care este conținută de fructe sau anumite procariote. Este produsul ideal atunci când vrei să înlocuiești zahărul obișnuit cu un îndulcitor natural și mai ales sănătos. Iată cum ar trebui să consumi glucoza și care este doza recomandată!

Ce este glucoza

Publicat: 28 decembrie 2018, 17:56

Ce este glucoza

Dacă te-ai întrebat ce este glucoza, ei bine o putem numi și baza carbohidraților deoarece majoritatea dintre ei conțin cantități mari de glucoză. Aceasta este stocată și în plante, sub formă de amidon, iar în organismul uman este un produs al glicogenului. În momentul în care organismul are nevoie de glucoză, acesta își produce necesarul prin glucogeneză.

Forme de consum și mod de utilizare

Glucoza poate fi găsită în mai multe feluri în forma finită: sirop de glucoză, glucoză sub formă de tablete, glucoză tehnică, toate cu o concentrație mare. Sunt variante de glucoză care pot fi cumpărate pentru consumatorii care doresc să își îndulcească anumite alimente. Glucoza poate fi folosită atât pentru diluarea unor medicamente, dar și pentru o hidratare corectă. Este un bun diuretic osmotic și poate fi folosită adesea pentru tratarea edemelor.

Glucoza se găsește în farmacii, dar și în magazinele de profil deoarece este considerată și un bun supliment nutritiv care ajută organismul uman să se refacă. Un consum exagerat de glucoză poate avea și câteva efecte nedorite precum: apariția anumitor boli cardiovasculare, reacții alergice la gluten ori carii dentare.

 

Sportivii de performanta au nevoie să își completeze în mod constant necesarul de glucoză deoarece în timpul antrenamentelor aceștia pierd cantități mari de energie, care trebuie ulterior refăcută cu un aport suplimentar. Strugurii și merele sunt fructele care au un conținut ridicat de dextroză și oferă o cantitate suplimentară de energie, tocmai din acest motiv sunt recomandate pentru consum în mod frecvent.

Efectele consumului de glucoza/zaharuri procesate fără fibre pentru sănătate

În momentul în care consumi carbohidrați procesați care nu conțin fibre precum: pâine albă, paste din făină albă, zahăr și prăjituri, acestea trec prin stomac și ajung în intestinul subțire, acolo unde lipsa fibrelor este absorbită în sânge în cantități mari. Fibrele împiedică trecerea imediată a glucozei în sânge deoarece are nevoie de timp pentru a se descompune.

O dată ajunsă în sânge, glucoza este folosită ca și sursă de energie pentru celulele care au nevoie doar de o anumită cantitate pentru a produce energie. Din cauza supraexcesului constant de glucoză poate apărea diabetul, deoarece pancreasul secretă în mod constant insulina și celulele devin imune la glucoză. De asemenea, consumul de glucoză care este stocat în mușchi și în ficat te poate face să te simți tot mai obosit, dar și să ai senzația constantă de foame.

PARTENERI