Înainte de a-ți prezenta câteva practici eficiente de parenting, îți recomandăm să îți aloci timp pentru introspecție, o analiză interioară a personalității și comportamentului tău, pentru a conștientiza exact beneficiile pe care dorești să le obții de la relația cu copiii tăi. Dezvoltarea ta personală este la fel de importantă precum dezvoltarea stilului tău parental. Așadar, iată, câteva dintre cele mai eficiente practici de parenting care te vor ajuta să ai o familie fericită:
1. Petreceți timp în familie cât mai des
Copiii au nevoie întotdeauna să le fie ascultate nevoile, dar și de timp petrecut alături de ei, cât mai des. Tumultul vieții cotidiene, responsabilitățile vieții de adult și numeroasele sarcini pe care le ai de îndeplinit te pot solicita într-atât de mult încât uneori acest lucru poate fi greu de îndeplinit. Cea mai utilă metodă prin care poți petrece timp de calitate în familie o reprezintă lectura unor cărți pentru copii în fiecare seară, dacă este cu putință. Poți introduce această activitate înainte de culcare, astfel că cel mic va adormi mult mai repede și îl va ajuta să aibă un somn profund. Copiii adoră sunetul vocii părinților încă din timpul sarcinii, astfel că este recomandat să începi să îi citești cât mai timpuriu cu putință. În zilele libere, îi poți permite celui mic să decidă el o activitate pe care să o faceți împreună, această practică fiind benefică și pentru a-i crește stima de sine și încrederea în propriile decizii.
2. Impune limite fără a fi strict
Adesea, copiii vor refuza să facă ceea ce le ceri, iar acest lucru va da naștere unor emoții puternice înăuntrul tău. Impunerea limitelor poate reprezenta cea mai mare provocare în meseria ta de părinte, astfel că ai nevoie să te informezi despre cele mai bune practici prin care poți realiza acest lucru. Atunci când îi citești povești pentru copii, discută cu cel mic faptele și consecințele anumitor personaje și inspiră-l să evite astfel de comportamente. Cu ajutorul acestor povești, copiii își dezvoltă imaginația și vocabularul, dar au și șansa să învețe noi moduri de a se descurca singuri. Prin trasarea unor limite într-un mod care îi permite acestuia să se dezvolte în siguranță, copilul va putea să se descopre pe sine și lucrurile care îi aduc plăcere.
3. Oferă-i mici recompense pentru realizări
Nimic nu îi bucură mai mult pe copii decât să știe că sunt apreciați și iubiți. Astfel că, este recomandat să le oferi aprecieri verbale pentru reușitele lor, iar atunci când obțin rezultate bune la învățătură ori când realizează anumite sarcini în ceea ce privește atribuțiile casnice, le poți oferi și anumite recompense materiale, cum ar fi cărțile de la Editura Didactica Publishing House, care sunt potrivite oricărei vârste și care le pot oferi copiilor resurse pentru dezvoltarea lor emoțională. Cărțile acestei edituri sunt perfecte și pentru a fi oferite drept cadou în perioada sărbătorilor de iarnă și a onomasticilor.
4. Învață-i pe copii să fie recunoscători
Fii un exemplu pentru copiii tăi și învață-i pe aceștia să fie cetățeni model încă de mici. Aceste lucruri îl vor ajuta mai târziu în viață. Activitățile de voluntariat ori implicarea în anumite proiecte de reciclare din orașul tău sunt recomandate dacă vrei ca cei mici să dezvolte un bun simț al comunității în care locuiesc. Puteți începe prin a practica reciclarea chiar în spațiul de acasă, donând hainele unei organizații sau înscriindu-vă în diferite programe de ajutor umanitar. Copiii pot învăța cel mai ușor să fie recunoscători atunci când nu îi răsfeți prea mult și le oferi mici recompense care îi ajută pe aceștia să învețe, cum ar fi: cărți, jocuri de logică, jocuri de îndemânare. Puteți crea chiar voi anumite activități prin folosirea materialelor reciclabile pentru proiecte hand-made.
5. Manifestă-ți activ iubirea
Spune-le în fiecare zi copiilor cuvintele te iubesc, întrucât ei chiar dacă nu se îndoiesc de iubirea ta pentru aceștia, au nevoie să audă această declarație și de asemenea de gesturile prin care îți manifești atașamentul.
Nevoile tale emoționale sunt la fel de importante ca și cele ale copiilor tăi, astfel că nu îți ignora propria persoană dacă simți că ai nevoie de suport. Comunicarea deschisă în familie și exprimarea chiar și a celor mai intense emoții, poate aduce de cele mai multe ori rezolvări neașteptate.