(P) 5 flori care trebuie udate cu grijă, după regulile lor

Îngrijirea florilor este o activitate relaxantă, fie că vorbim despre flori plantate în ghiveci, așezate într-o “zonă verde” în apartamentul tău, sau despre o grădină colorată, cu plante ce cresc la exterior, în curtea casei tale.

Publicat: 8 martie 2019, 10:47

Atunci când faci o selecție de plante decorative e ușor să te lași purtată de val și să le alegi pe cele mai frumoase, însă e important să cunoști particularitățile florilor pe care vrei să le îngrijești. Altfel, riști să te bucuri pentru un timp prea scurt de acestea, pentru că o udare incorecta poate duce la ofilirea lor prematură.

Iată care sunt cele mai pretențioase flori și tot ce trebuie să știi despre condițiile de care au nevoie ca să crească. Astfel te vei asigura că vor înflori pentru o perioadă cât mai lungă.

Orhidee

            Există multe articole și tutoriale online unde poți să vezi cum se udă orhideea. Am extras pentru tine cele mai importante informații:

  • marea majoritate a orhideelor ​​cultivate sunt epifite, ceea ce înseamnă că sunt plante agățătoare, care folosesc vegetația din jur drept suport
  • rădăcinile orhideelor sunt înconjurate de o membrană numită velamen, care absoarbe apa și o transmite către întreaga floare
  • velamenul este cel mai bun indicator al necesității de apă – dacă e alb sau argintiu înseamnă că planta trebuie udată, iar o culoare apropiată de verde îți transmite că orhideea încă nu are nevoie de apă
  • udă planta dimineața, pentru că acest lucru asigură o evaporare completă a apei de pe frunze și coroană până la venirea nopții      

Hibiscus

            Cultivarea hibiscusului este o modalitate ușoară de a adăuga un o notă exotică în grădina ta. Dacă știi cum să ai grija de această plantă, vei fi răsplătită cu flori minunate, așa că iată câteva sfaturi pentru a o menține sănătoasă:

  • când apar mugurii, hibiscusul are nevoie de cantități mari de apă
  • planta necesită udare zilnică în lunile calde
  • pe parcursul iernii, se udă doar atunci când pământul este uscat la atingere
  • florile ofilite trebuie culese cu grijă de pe plantă și îndepărtate

Euphorbia

            Genul Euphorbia numără mii de specii de plante, dintre care cea mai răspândită este Euphorbia milii (coroana cu spini), o plantă suculentă decorativă pentru a cărei îngrijire trebuie să ții cont de câteva aspecte:

  • poartă mănuși atunci când o uzi sau o cureți, pentru că planta produce o sevă lăptoasă ce poate cauza iritații la nivelul pielii
  • așază planta într-un loc unde se poate bucura de lumina soarelui
  • folosește pământ ce se drenează ușor, întrucât apa acumulată în exces îi poate dăuna
  • deși plantele suculente pot face față perioadelor de secetă, euphorbia necesită udare săptămânală pe timpul verii (sau de fiecare dată când pământul de la suprafață este uscat)

Violeta de Parma

            Una dintre cele mai iubite plante de decor, violeta de Parma oferă flori în culori intense, însă se poate ofili rapid dacă nu este tratată corespunzator. Iată ce trebuie să știi:

  • din trei în trei zile, toarnă în farfuria ghiveciului apă fiartă și răcită (violetei de Parma nu îi place clorul din apa de la robinet)
  • nu lăsa apa să stagneze în farfurie dacă nu o absoarbe, pentru că acest lucru poate duce la putrezirea rădăcinilor
  • ține-o departe de razele directe ale soarelui

Iasomie

            Florile de iasomie aurii au un parfum exotic și dulce, pe care îl poți menține în grădina sau în apartamentul tău doar dacă îngrijești corect planta:

  • multe soiuri de iasomie necesită țăruși de care să se agațe și pe care să crească
  • regula pentru udarea acestei plante este dictată de starea solului – introdu o scobitoare de aproximativ 5 cm lângă tulpină, iar dacă iese uscată, înseamnă că planta are nevoie de apă
  • pentru plante crescute în ghiveci, la interior, folosește un spray cu apă pentru a hidrata frunzele; plantele cultivate afară preiau umiditatea din aer

 

Sfaturi generale

  1. Pentru florile plantate în ghiveci, schimbă pământul de două ori pe an sau chiar mai rar, în funcție de soiul plantei.
  2. Folosește ghivece în care plantele au loc să crească și care au un sistem de drenare pentru apa în exces.
  3. Plantele crescute în interior sunt mai predispuse la apariția mucegaiului. Asigură-te că le cureți ghivecele și îndepărtezi florile ofilite sau frunzele căzute, pentru a evita problemele cauzate de mucegai.
  4. Pentru flori plantate în grădină, informează-te despre nevoia de soare a fiecărei specii, pentru o amplasare corectă.
  5. Găsește o rutină de udare pe care să o poți realiza constant, fără întreruperi sau schimbări.

            Florile sunt un element de decor plin de farmec, iar îngrijirea lor nu trebuie să fie o știință exactă, însă există câteva aspecte importante de luat în considerare. În cazul speciilor pretențioase, e neapărat nevoie să le cunoști particularitățile ca să le poți uda corect. Astfel, grădina ta sau colțul verde din apartament vor fi o delectare pentru privire, indiferent de anotimp.

PARTENERI