Do Not Sell My Personal Information
Home // Arhiva // (P) 3 obiceiuri alimentare sanatoase dupa minivacanta de 1 Mai

(P) 3 obiceiuri alimentare sanatoase dupa minivacanta de 1 Mai

Minivacanta de 1 Mai a adus cu siguranta nu doar relaxare, cat si consumul de grasimi. Mici din carne de porc si vita, ceafa de porc sau pulpe de pui, am inchis ochii indiferent de regimul avut. Fie dieta pentru ficat, Dukan, Disociata, rasfatul a fost pe toate planurile. Ce obiceiuri alimentare sanatoase ar trebui sa avem, nu doar ocazional, ci in mod obisnuit in cotidianul nostru?  

Publicat: 4 mai 2018, 9:08

Dezvoltarea obiceiurilor alimentare sanatoase nu este atat de restrictiva cum multe persoane isi imagineaza. Consumul de fructe, legume, cereale integrale, leguminoase (fasole, mazare, linte) si limitarea pe cat posibil a alimentelor prelucrate, reprezinta un pas de baza pentru regimul nostru alimentar.

Evita alimentele procesate

Multe dintre produsele alimentare prezente pe rafturile din hipermarketuri se adreseaza consumatorului de astazi, mereu grabit, cu prea putin timp liber. Asadar, alimentele neprocesate (conservate, congelate, deshidratate) pun accent pe confort si pe un timp minim de pregatire.

Dezavantajul alimentelor neprocesate este acela ca au in compozitie cantitati mari de conservanti, coloranti artificiali si alte substante chimice adaugate. De asemenea, alimentele ambalate sunt mai bogate in grasimi, sare si zahar, lipsesc substantele nutritive si fibrele.

Prin urmare, fa-ti un obicei din a pregati masa cu alimente neprocesate. Acest lucru inseamna gatit cu legume proaspete, carne slaba, oua, lapte si un consum consistent de fructe, nuci si leguminoase.

In loc sa depozitezi alimente neprocesate, asigura-ti cat mai multe produse proaspete in casa, pentru a le avea la indemana atunci cand vrei sa mananci sau sa gatesti.

Foloseste metode sanatoase pentru gatit

Cu cat faci mai multe pentru mancarea ta, cu atat avantajele cresc. Prin urmare, evita prajirea care implica un surplus mare de calorii si fierberea prelungita a legumelor, pana cand ajung sa fie lipsite de culoare si de nutrienti. Incearca urmatoarele:

– prepara pe gratar carnea, pestele si legumele;

– in procesul de sotare rapida foloseste doar foarte putin ulei de masline sau un spray de gatit natural;

– fierbe legumele la abur pana cand acestea sunt usor crocante;

– foloseste ierburi, condimente, piper in loc de sare;

– prepara-ti propriile sosuri in locul celor la sticla sau plic – de exemplu, foloseste rosii proaspete ca baza si combina cu ierburi, respectiv mirodenii.

Creeaza-ti portii de marimi sanatoase

Intr-o societate a consumerismului, in care portiile mari sunt oricum promovate, poate te intrebi cum arata o portie sanatoasa de mancare. Reclamele care ne inconjoara ne incurajeaza sa manancam si sa bem mai mult.

Multi dintre noi consumam mai mult decat necesarul zilnic, dat fiind faptul ca ni s-a schimbat comportamentul de consum, fara insa a ne da seama de acest lucru.

Incearca sa aplici urmatorul exercitiu. Imagineaza-ti o farfurie plata in fata ta. Pentru pranzul ideal, un sfert din aceasta trebuie sa contina proteine slabe, un alt sfert al farfuriei va insemna alimente care au indice glicemic scazut si contin carbohidrati sau cereale integrale (paine si paste din grau integral, orez brun sau salbatic), iar cealalta jumatate ramasa va fi umpluta cu salata sau legume.

Pentru cina opteaza pentru o cantitate mai redusa decat cea de la pranz. Seara nu mai ai nevoie de aceeasi energie.

O alimentatie sanatoasa este un obicei care iti aduce un maxim de beneficii pe termen lung. Bucura-te de starea de bine si de mai multa energie in fiecare zi!

PARTENERI