(P) 2 mituri urbane ale cuptoarelor cu microunde

Atunci când încălziți resturile de la cina de ieri după o zi lungă la serviciu, cât timp petreceți gândindu-vă la potențialele pericole ale cuptorului cu microunde?

Publicat: 5 iulie 2022, 13:22
Actualizat: 15 iulie 2022, 11:58

Cuptorul cu microunde a devenit o parte integrantă a vieții moderne; cifrele guvernamentale estimează că 90% din gospodăriile moderne au cel puțin un cuptor cu microunde. Cu toate acestea, puțini dintre noi iau în considerare faptul că acest aparat de bucătărie obișnuit este de fapt o mașină puternică, capabilă să emită până la două mii de wați de electricitate ca să încălzească alimentele

Așadar, ar trebui să credeți toate știrile care le spun oamenilor cât de periculoase sunt microundele? Poate un cuptor cu microunde să provoace cu adevărat cancer? Și care sunt adevăratele pericole ale gătitului cu un cuptor cu microunde care trec neobservate în presă? Citiți în continuare pentru a analiza validitatea mai multor noțiuni comune despre siguranța cuptoarelor cu microunde.

Afirmație: Microundele emit radiații periculoase

Stare: În mare parte neadevărat

Microundele funcționează prin utilizarea undelor radio de înaltă frecvență (numite microunde) pentru a face ca moleculele din alimentele dumneavoastră să se miște foarte repede, creând căldură.

Ceea ce face ca microundele să fie atât de eficiente este faptul că undele radio pe care le emit au capacitatea de a trece prin hârtie, plastic și sticlă, fiind în același timp absorbite de alimente. undele radio utilizate de microunde, ca în cazul oricărui dispozitiv care utilizează unde radio, produc un tip de radiație. Cu toate acestea, oricât de înfricoșător ar suna, nu înseamnă neapărat că alimentele sunt radioactive după ce le-ați încălzit.

Există două tipuri principale de radiații: ionizante și neionizante. Radiația ionizantă este tipul de radiație cu care intrați în contact atunci când faceți o radiografie sau de tipul celei folosite în centralele nucleare. Acest tip de radiații poate fi periculos dacă primiți doze mari de radiații, deoarece are capacitatea de a vă modifica ADN-ul și de a vă afecta organismul. De exemplu, poate provoca apariția cancerului în celule și poate duce la malformații congenitale dacă sunteți însărcinată.

Microundele produc radiații neionizante. Radiațiile neionizante nu au puterea de a vă modifica ADN-ul și nu sunt la fel de periculoase ca radiațiile ionizante. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că nu ar trebui să fiți atent în preajma unui cuptor cu microunde.

„Scurgerea” radiațiilor din cuptorul cu microunde este strict monitorizată, iar producătorii trebuie să demonstreze că cuptorul lor cu microunde pierde doar o cantitate infimă de radiații.

Cu toate acestea, dacă cuptorul dumneavoastră cu microunde este defect și mai multe radiații se pot scurge din el, este posibil să fiți în pericol. Microundele au puterea de a arde țesuturile umane, iar ochiul este deosebit de sensibil.

Specialiștii avertizează că nu ar trebui să stați direct în fața cuptorului cu microunde în timp ce acesta vă încălzește mâncarea. Este deosebit de important sa se respecte această regulă de catre copii, deoarece corpul lor absoarbe radiațiile mai ușor decât cel al adulților. În plus, verificați din când în când cuptorul cu microunde pentru a vedea dacă există semne că ușa sau garniturile sunt uzate sau deteriorate.

Dacă vă îngrijorează faptul că în cuptorul cu microunde există scurgeri de radiații, ar trebui să încetați să mai folosiți cuptorul cu microunde și să contactați departamentul de sănătate al statului dumneavoastră, care ar trebui să poată testa cuptorul pentru a detecta semne de scurgeri.

Afirmație: Popcornul la microunde provoacă cancer

Stare: Nedeterminat

Întrebarea dacă floricelele de porumb la microunde provoacă cancer a fost o știre fierbinte timp de aproape cinci ani. Povestea pornește de la un caz juridic în care a fost implicat un muncitor dintr-o fabrică de popcorn la microunde care a dezvoltat o boală pulmonară potențial mortală, similară cancerului pulmonar. Din fericire, nu există dovezi care să sugereze că popcornul cu microunde provoacă cancer la consumatorii ocazionali de popcorn.

Se crede că boala pulmonară descoperită la muncitorul din fabrică a fost cauzată de faptul că acesta a inhalat cantități mari de o substanță chimică numită diacetil. Diacetilul este una dintre numeroasele substanțe chimice folosite pentru a crea acoperiri de unt pentru popcornul pentru microunde. Marea majoritate a consumatorilor de popcorn nu inhalează suficient de mult din această substanță chimică pentru a avea vreun efect asupra plămânilor lor.

Căutați pe Google „cancer la popcornul pentru microunde” sau ceva similar și veți vedea câte articole există despre ororile pentru sănătate ale popcornului pentru microunde. Veți vedea în toate aceste articole că victimele „cancerului popcorn” fie au lucrat în fabricile de popcorn, fie au mâncat cantități copioase de popcorn la microunde pentru o perioadă prelungită de timp. Majoritatea articolelor menționează, de asemenea, că, deși există legături între diacetil și cancer, nu există deocamdată nicio dovadă concretă care să susțină aceste afirmații.

Pe scurt: Dacă nu plănuiți să mâncați popcorn la microunde de două ori pe zi sau mai mult în următorii zece ani, nu aveți de ce să vă faceți griji.

PARTENERI