Reteta de mici da dovada de perfectiune si indiferent de zona tarii, aceasta s-a incetatenit ca amestec din carne de porc sau nu (depinde de preferinte) cu carne de vita, intr-o suita de condimente care de care mai alese: cimbru, boia, ienibahar, sare, piper, rozmarin, bicarbonat de sodiu si nelipsitul usturoi.
Dupa cum era de asteptat, poporul nostru a dat dovada de inventivitate si reteta autentica s-a transformat repejor dupa gustul fiecarui roman in parte. Care de care mai mandru si mai asumat ca reteta lui e cea mai buna, ne dovedeste constant ca micul mostenit din mos stramos nu poate lipsi de la nicio sarbatoare. Mai mult decat atat, servirea lor trebuie sa fie facuta intr-o atmosfera foarte relaxata, cu muzica si voie buna, asadar nu ne miram ca fac parte din propunerile meselor festive.
Un mic asociat bunei dispozitii incanta toate simturile deoptriva, desavarsind astfel pana si cele mai pretentioase gusturi.
Daca ar fi sa facem o cercetare culinara, avand ca tema de dezbatere micii, nu am fi surprinsi sa constatam ca ii putem descoperi si in cele mai neasteptate locuri din Bucuresti: de la terasa din coltul blocului, piete rustice si pana la gradinile de vara ale restaurantelor cu staif. Menurile se lauda evident, cu reteta proprie, dar daca preparatul este gustos, cine se mai poate plange? Facuti la gratar cu jar, destul de suculenti si bine condimentati, micile rulouri din carne raman o legenda in continua descoperire.
Preluati si adaptati bucatariei romanesti, rulourile din carne cu mirodenii, au menirea sa incante gustul mesenilor si tot experienta dovedeste ca ei se servesc numai proaspat prajiti pe gratar de jar, alaturi de chifle proaspete ori felii de franzela, cartofi copti cu sau mustar picant si aromat, muraturi, fie cu tacam, ori la scobitoare sub forma de gustare.
Expertii indeamna ca ei sa nu se lase sa se patrunda, tocmai ca sa nu se usuce sucul care contine savoarea condimentelor. Altfel, daca se prajesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usuca, indeparteaza tot sucul aromat şi devin seci.
Calitatea ingredientelor nu trebuie sa faca nota discordanta in nicio reteta, iar condimentele alese trebuie sa imbrace armonios gustul asteptat.
Pe langa cele amintite, este important de retinut ca usturoiul este partea dominanta a gustului atat de specific si doar asa se pot obtine mititeii savurosi, ai vremurilor de odinioara.