(P) Lemne de foc – putere calorică, depozitare, cantități necesare

Încălzirea pe bază de combustibil lemnos rămâne în continuare o opțiune extrem de bună pentru locuințele aflate fie în zone izolate, fie în zone în care lemnul este o resursă la care se poate ajunge mult mai ușor. Vara a trecut, așa că este timpul să ne gândim din nou la zilele friguroase care vor veni mai devreme sau mai târziu.

Publicat: 28 septembrie 2018, 17:18

Poate fi o centrala pe lemne variantă câștigătoare, în cazul în discutăm despre o cabană de munte sau despre o gospodărie neracordată la rețeaua de furnizare a gazului metan? Noi credem că da, pentru că așa cum vei afla puțin mai jos, lemnele oferă o putere calorică foarte mare, iar depozitarea lor ocupă puțin spațiu într-o anexă a casei. 

Lemne cu o putere calorică ridicată

În ceea ce privește puterea calorică, cele mai bune lemne pentru foc sunt carpenul și fagul, urmate îndeaproape de salcâm și stejar. Chiar dacă în jurul bradului s-a construit de-a lungul timpului o adevărată legendă, fiind de foarte mulți considerat drept cel mai bun lemn pentru foc, în realitate, acest combustibil lemnos oferă o putere calorică mult mai mică decât carpenul sau fagul. În schimb, bradul este lemnul ideal pentru aprinderea unui foc. Așadar, află că șipcile de brad vor încinge rapid centrala pe lemne, însă îți recomandăm să menții apoi focul cu alte soiuri de lemn, preferabil dintre cele pe care le-am prezentat mai sus.  

Depozitarea lemnelor pentru foc

Rezerva ta de lemne pentru foc trebuie să fie ferită de umiditate, așadar, cel mai indicat loc pentru depozitarea acestora este o magazie, în care căderile masive de ploaie sau zăpadă nu pot afecta aceste resurse. Trebuie totuși să te asiguri că acea zonă de depozitare se bucură de un flux al aerului foarte bun, pentru ca lemnele să se usuce mult mai repede și nici să nu putrezească. Așadar, iată cum arată spațiul perfect de depozitare: o magazie cu un acoperiș rezistent, cu cel puțin un perete lateral lipsă, astfel încât acțiunea vântului să își facă repede treaba în procesul de uscare a lemnelor pentru foc.

Cantități necesare pentru iarnă

Necesarul de lemne pentru foc este condiționat de 2 aspecte deosebit de importante: modul în care locuința respectivă este izolată și suprafața acesteia. Atunci când discutăm despre numărul de metri pătrați al unei case, aproximativ 10-12 metri cubi de lemne sunt necesari pentru a încălzi o locuință tip P+1 de aproximativ 150 metri pătrați. Ține cont de faptul că înălțimea încăperilor contează la fel de mult atunci când cumperi lemne pentru foc, nu doar numărul de camere de care casa ta dispune.

În final, să vorbim puțin despre izolația casei tale, factor extrem de important în consumul termic înregistrat. Unul dintre cele mai bune izolatoare termice este vata minerală. Studiile arată că facturile pe timp de iarnă pot să scadă chiar și cu 50%, în cazul în care pereții exteriori ai unei case sunt izolați cu acest material.

Iată care sunt cele mai importante aspecte de care să ții cont, atunci când vrei să cumperi resurse pentru centrala cu lemne din casa ta. Așa cum ai văzut și mai sus, cele bune lemne din punct de vedere al puterii calorice sunt fagul și carpenul, nu bradul, așa cum foarte mulți proprietari de case tind să creadă.

Ai grijă să depozitezi rezerva ta de lemne într-un loc ferit de ploi sau ninsori, dar care permite totuși vântului să își facă treaba rapid, în ceea ce privește uscarea acestora. Cât despre numărul de camere pe care centrala cu lemne trebuie să le încălzească, pentru o casa P+1 de aproximativ 150 mp, 10-12 metri cubi pot fi suficienți pentru iarnă, însă nu ignora aspecte precum izolația casei sau înălțimea camerelor.

PARTENERI