Astazi, există o varietate extraordinară de lacuri https://makeup.ro/categorys/23453/ și culori ce pot fi achiziționate cu ușurință.
Istoricul acestui produs datează încă din antichitate. Confirmare a acestui fapt sunt gravurile descoperite pe pereții peșterilor, care reprezentau imaginea slujitorilor ce îngrijeau manichiura Faraonului. Civilizațiile antice formau pigmenți de culoare pentru unghii cu ajutorul pastelor obținute din diverse plante vegetale.
Lacul de unghii provine din China încă din anul 3000 în. Hristos. Produsul era obținut dintr-un amestec de ceară de albine, gelatină, albuș de ou și coloranți vegetali. Praful de aur și de argint era utilizat pentru vopsirea unghiilor unor zeițe, cum ar fi Cleopatra sau Nefertiti. Pentru obținerea unui roșu aprins, oamenii foloseau petale de trandafir și un anumit tip de insecte uscate. Această culoare era considerată cea a regalității, deoarece era extrem de greu de obținut.
În antichitate, culoare unghiilor comunica despre clasa socială a fiecărei persoane. Săracii aveau dreptul de a purta doar unghii scurte, pictate cu alb sau nude. Bogații purtau unghii cât mai lungi, vopsite în culori aprinse.
Totuși, lacurile de unghii au atins popularitate maximă abia în perioada modernă, atunci când femeile aveau dreptul să aleagă nuanța unghiilor conform propriei dorințe, fără a duce cont de clasa socială. Revoluția industrială a creat noi tehnici chimice de a vopsi unghiile, lacul devenind un produs cosmetic luat cu asalt de către societate.
Din cele mai vechi timpuri, oja nu reprezintă un element strict feminin. Bărbații antici își colorau unghiile atunci când mergeau pe câmpul de luptă, în semn de bărbăție și putere masculină. Acest element este surprins și astăzi, în cazul bărbaților ce abordează stilul rock, folosind lac negru, albastru închis sau gri. De asemenea, oja transparentă este adesea utilizată de masculii ce își efectuează manichiura regulat.
Îmbucurător este faptul că zilnic, se elaborează noi formule chimice în ceea ce privește calitatea lacurilor de unghii. Scopul este ca ojele să nu conțină substanțe toxice ce ar putea crea puternice afecțiuni structurii unghiei. Formulele de îmbunătățire a lacurilor de unghii presupun echilibrul dintre preț și calitate. De regulă, acestea pot fi utilizate 2 ani după ce sticluța a fost deschisă. Dacă oja este nouă, termenul de valabilitate este nelimitat.