Ce este onicofagia sau dorința de a-ți roade unghiile
Rosul unghiilor poartă numele de onicofagie și poate dura ani întregi sau rămâne ca un tic nervos permanent, pentru toată viața. Medicii spun că este unul dintre viciile la care se renunță cel mai greu. Banal la prima vedere, acest obicei se poate dovedi extrem de periculos. În momentul în care își rod unghiile, oamenii sunt expuși la o serie de boli, din cauza faptului că microbii pot fi astfel răspândiți de sub unghii pe buze sau direct în cavitatea bucală.
De ce trebuie sa renunți la rosul unghiilor
Rosul unghiilor poate duce la tocirea dinților, iar pentru refacerea lor sunt necesare de ample tratamente stomatologice, conform acestui articol. Din fericire, avansul în medicină a adus cu sine o serie de tehnici moderne și rapide în stomatologie, folosite deja cu mare succes.
Pe plan psihologic, onicofagia influențează în mod negativ calitatea vieții persoanelor afectate. Acestea sunt cele care conștientizează că au o problemă de care nu pot scăpa și se simt complexate din această cauză. Studiile au arătat că rosul unghiilor poate, de asemenea, îmbolnăvi ficatul.
Cum renunțăm la rosul unghiilor
Sunt mai multe metode blânde și non-invazive pentru a pune capăt obiceiului roaderii unghiilor. Dacă ne gândim că onicofagia este strâns legată de stres, psihologii le recomandă persoanelor în cauză să încerce diverse activități relaxante, precum practicarea sportului sau lectura.
O metoda clasică și cu o eficiență incontestabilă în oprirea roaderii unghiilor constă în aplicarea unei soluții cu gust foarte amar sau a aplicării de ardei iute, împiedicând astfel obiceiul respectiv.
În cazul copiilor, aceștia trebuie să conștientizeze problema și pot fi recompensați de părinți dacă renunță la acest viciu.
Ce e de făcut dacă nu putem renunța la rosul unghiilor
Înainte de toate, pentru a preveni eventualele infecții, Asociația Pacienților cu Neoplazii Mieloprofilerative MieloPro recomandă spălarea mâinilor extrem de des. Măcar, în acest mod, putem preveni răspândirea microbilor.
În Olanda există un spital de onicofagie
Considerată o boală extrem de periculoasă, onicofagia poate fi tratată într-un centru special deschis în localitatea olandeză Venlo. Specialiștii Institutului de Onicofagie Patologică vindecă peste 98% din cazuri.