Spala hainele conform instructiunilor de pe etichete
Pentru a-ti ingriji hainele ca la carte trebuie sa te ocupi de o spalare corecta, astfel incat acestea sa nu se deterioreze de la prima spalare. Dupa cum stii, fiecare eticheta are un numar de simboluri care te informeaza in legatura cu metoda de spalare si de ingrijire a hainelor. In plus, te poti indrepta catre alegerea unor detergenti bio fara substante chimice, care sa indeparteze murdaria fara sa strice materialul. De pe eticheta poti citi simbolurile de baza, dupa care te poti ghida pentru spalarea potrivita a hainelor. Astfel, poti intalni bazinul, care semnifica spalarea cu apa, cercul – curatare chimica, triunghiul – inalbire si patratul, care simbolizeaza modul in care ar trebui sa se realizeze uscarea. Atata timp cat tii cont de aceste lucruri, hainele tale vor arata impecabil, indiferent de anotimp.
Nu lasa hainele la uscat mai mult decat este necesar
Un alt sfat pe care il poti tine minte in legatura cu ingrijirea hainelor implica uscarea acestora. Dupa ce speli hainele, nu este recomandat sa le lasi la uscat mai mult decat trebuie, deoarece isi vor pierde din mirosul proaspat si se vor umple de praf, in cazul in care le tii la uscat pe balcon. Poti apela, in schimb, la aceste trucuri utile:
Daca ai nevoie de o pereche de pantaloni curati insa i-ai spalat pe toti, nu trebuie sa disperi. Pune in masina de spalat perechea pe care doresti sa o porti, alaturi de cateva prosoape curate si porneste programul de stoarcere si centrifugare, ocolindu-l pe cel de clatire si stoarcere. In acest fel, prosoapele vor absorbi umezeala din haine iar tie nu-ti mai ramane de facut decat sa le calci si sa le porti!
In plus, daca vrei sa usuci rapid un obiect vestimentar, cel mai simplu este sa-l calci fara abur, cu un asternut deasupra. In acest fel, materialul va fi calcat si uscat in acelasi timp.
Foloseste saci speciali pentru lenjeria intima
Daca esti obisnuit sa pierzi sosetele sau lenjeria intima printre alte haine in masina de spalat, proabil esti in cautarea unei solutii. Poti opta pentru folosirea unor saci speciali, in care poti spala obiectele vestimentare de dimensiuni mici, rezolvand problema hainelor pierdute. Sacii speciali au interiorul captusit si nu doar ca impiedica agatarea de restul hainelor, ci si deterioarea sau largirea in timpul spalarii. La fel ca in cazul hainelor delicate, temperatura de spalare ar trebui sa fie mica, alaturi de un numar scazut de rotatii.
Foloseste uscatorul de par pentru indepartarea petelor persistente
Atunci cand vrei sa scapi de petele persistente, precum cele de suc sau de iarba, poti opta pentru incalzirea materialului cu un uscator de par, dupa care poti adauga putin detergent direct pe pata. Adauga hainele in masina de spalat si porneste ciclul normal de spalare si vei vedea cum incalzirea prealabila a petelor va ajuta detergentul sa functioneze mai eficient.
Cum ingrijesti hainele din denim
Denimul reprezinta cel mai purtat material pe care il regasim in special in pantalonii pe care ii purtam in fiecare zi. Probabil ai observat ca jeansii isi pierd forma sau culoarea dupa spalare, de aceea este recomandat sa ii speli mai rar, doar cand este nevoie sau cand au pete vizibile. Din fericire, exista metode eficiente de a pastra hainele din denim in conditii optime, fara apa si detergent. Pentru ca aburul ajuta la eliminarea mirosului, agata in baie jeansii sau gecile in baie, in timp ce faci un dus fierbinte. In momentele in care speli jeansii, nu uita sa-i intorci pe dos si sa-i speli cu apa rece, la o temperatura de 30 sau 40 de grade. Pentru a pastra culoarea vie poti adauga si o jumatate de pahar cu otet, odata cu balsamul.
Cum ingrijesti hainele din bumbac
Bumbacul este materialul cel mai prezent in majoritatea garderobelor, deoarece din el sunt confectionate lenjeriile de corp, tricourile si chiar asternuturile. Din acest motiv, aceste obiecte vestimentare sunt spalate cel mai des, suportand cu brio temperaturi de pana la 90 de grade. Chiar daca bumbacul este rezistent, daca hainele sunt negre, foloseste un balsam special pentru aceasta culoare. Daca folosesti prosoape sau paturi, nu folosi decat jumatate din cantitatea indicata de detergent, pentru ca materialul sa nu-si piarda din suplete.
Cum ingrijesti hainele din piele
Hainele din piele trebuie curatate cu grija, stergand petele cu o carpa umeda, iar gentile de piele se curata doar daca sunt vizibil murdare, cu putina apa calda si sapun. Nu lasa gentile de piele agatate in cuier ani de zile, deoarece se vor deforma, iar pielea se va uza excesiv.
Tu cum obisnuiesti sa-ti ingrijiesti hainele? Care sunt trucurile de care tii cont cel mai des?