Un plan
O investiţie
Cam acestea sunt cele 3 elemente cheie atunci când vrei să fii un antreprenor. Totuşi, ingredientul principal pentru a fi un antreprenor de succes constă în ceva mai mult. Constă în pasiune. Pare clişeic, nu? Este însă şi adevărat. Cum ar fi să îmbini ceva ce îţi place să faci chiar cu jobul tău de zi cu zi? Articolul acesta va încerca să te înveţe să îţi alegi ideile de business pornind de la pasiunile sau hobby-urile tale, explicându-ţi totodată cum funcţionează diferite tipuri de comerţ online.
Comerţ online cu produse afiliate
Există platforme online care înglobează sute sau mii de membrii / companii care au la rândul lor magazine online şi care îşi promovează activ şi / sau îşi vând produsele. Reprezintă un beneficiu deoarece produsele sau serviciile din cadrul acestor platforme online sunt foarte bine indexate în motoarele de căutare, lucru care atrage trafic şi vânzări în magazinele afiliate.
Cum funcţionează pe scurt? Platforma online este locul în care se promovează un serviciu sau un produs căruia i s-a atribuit un link, un cod, un număr unic etc.
Sunt 4 componente principale care alcătuiesc modelul de afiliere:
comerciantul (cel care crează efectiv produsul / serviciul) -> practic oricine are un produs / serviciu vandabil
reţeaua -> platforma în sine
editorul / afiliatul -> este cel care promovează, atrage şi convinge potenţialii clienţi de valoarea produsului / serviciului oferit de comerciant. Este de menţionat că editorul alege ce să promoveze în funcţie de piaţă. Blogger-ii, YouTuber-ii, podcaster-ii şi influencer-ii sunt şi ei, de fapt, editori.
consumatorul -> clientul care va beneficia în final de produsul / serviciul tău
Există 3 modele de platforme de afiliere care s-au dovedit a fi de succes:
modelul personalitate online (influencer, blogger, YouTuber) – de exemplu 2Performant.com
modelul orientat spre o nişă – de exemplu booking.com sau imobiliare.ro.
modelul mega-mall – de exemplu marketplace-uri precum eMAG, elefant.ro, cel.ro etc
Acum alege ce vrei să fii -> Ce îţi place mai mult? Să vinzi ( de exemplu, poţi să faci un website şi să creezi link-uri de afiliere peste tot în magazinul tău online) sau doar să pui la dispoziţia editorului un serviciu / produs creat de tine şi să îl laşi pe acesta să se ocupe de promovarea lui mai departe (de exemplu să comercializezi produse prin intermediul marketplace-urilor)
Comerţ online cu stoc propriu
Poate eşti pasionat de muzică şi sisteme audio, spre exemplu. Ţi-a trecut vreodată prin gând faptul că poţi face un business din această pasiune? Eh bine, poţi! Iată o idee despre cum.
Se ştie deja că cele mai ieftine produse sunt cele din China. Poţi găsi un furnizor de la care să faci comandă de sisteme audio, căşti etc, pe care ulterior să le comercializezi, ori printr-un marketplace, ori pe propriul website. Asigură-te înainte de a comanda un container întreg că furnizorul în cauză este unul de încredere, iar produsele comercializate de el sunt ceea ce promit să fie. Poţi face acest lucru testând înainte câteva produse de interes pentru tine.
Odată ce containerul cu produse a ajuns la tine în faţa casei va trebui să găseşti o soluţie de depozitare a acestui stoc. De aici mai departe există 3 soluţii pentru comerţul online cu stoc propriu:
Depozitezi în propria locuinţă / garaj etc – o să fie o muncă migăloasă care presupune să îţi aşezi pe categorii produsele astfel încât să ştii de unde să le iei, iar în permanenţă să ai o evidenţă clară asupra stocului rămas din fiecare categorie de produse comandate. Tot tu va trebui să pregăteşti viitoarele colete, conform comenzilor pe care le vei avea şi ulterior să le livrezi către clienţii tăi. Nu e treabă simplă, ai grijă cum te organizezi!
Depozitezi într-un spaţiu inchiriat – sigur, această variantă vine cu nişte costuri lunare. Acest cost ajunge chiar şi la câteva sute de euro/lună, doar pentru depozitare practic. Cheltuieli la care te antamezi înainte să ştii ce succes o să aibă businessul tău. Iar de toată logistica aferentă comenzilor tale tot tu va trebui să te ocupi. Nu scapi de cea mai migăloasă activitate!
Externalizezi către o companie care se ocupă de e-Fulfillment – E-fulfillment-ul este, pe scurt, serviciul care permite owner-ilor de shop-uri online să îşi eficientizeze cu mult mai bine resursele prin faptul că pot efectiv externaliza toate fluxurile operaţionale din logistica care ţine de împachetarea şi livrarea comenzilor. Dacă nu vrei să faci până târziu în noapte colete, să îţi baţi capul cu curierii şi nici să ocupi spaţiu în propria locuinţă, atunci adună oferte de la la companiile care cu asta se ocupă. Vei fi surprins să constaţi că scapi şi de grija depozitării, dar şi de restul activităţilor migăloase, astfel având mai mult timp să te ocupi de promovarea businessului tău. Acest pachet te poate costa mai puţini bani decât punctul 2 de mai sus şi cu siguranţă mai putin timp decât punctul 1 de mai sus. Apelează la serviciile de fulfillment oferite de OPS.ro ca să te convingi singur!
Oferirea de servicii
Îţi place să stai pe canalele de socializare? Nu e nimic în neregulă cu asta. Dacă asta îţi place, atunci fă asta! O poţi face în cadrul unei companii sau o poţi face din perspectiva de freelancer. Poţi gestiona conturile clienţilor tăi sau le poţi chiar oferi know-how-ul în domeniul Social Media devenind un consultant în acest domeniu. Depinde ce îţi place să faci, cu ce eşti mai confortabil. Poţi începe cu un tip de serviciu, crescând ulterior către următorul. Cererea pentru oferirea de servicii prin freelancing a luat amploare în ultimii ani, piaţa este mare. Poţi să apelezi cu încredere la platformele care se ocupă de marketing afiliat despre care am vorbit în prima parte a articolului sau îti poti face propriul site care să te ajute în promovarea serviciilor tale. Sigur, este de menţionat că în Oferirea de servicii trebuie să fii şi un bun vânzător. Oamenii vor cumpăra serviciile tale dacă vei reuşi să îi convingi de seriozitatea şi profesionalismul tău. Totuşi, atunci când lucrezi din pasiune sigur eşti şi mai convingător
În concluzie, dacă vrei să devii freelancer sau antreprenor, ia-ţi o cafea (sau poate un ceai, sau o ciocolată, tu alegi!) şi gândeşte-te serios la ce îţi place să faci. Odată găsit răspunsul la această întrebare îţi va fi mult mai uşor să găseşti soluţia cea mai potrivită pentru noul tău business. Succes!