De ce trebuie sa reciclam ambalajele din plastic

Cei care utilizeaza ambalaje plastic , mai ales daca vorbim de lazi pentru transportat produse, trebuie sa stie ca schoellerallibert.com comercializeaza astfel de produse, avand o reputatie serioasa in domeniu. Intr-adevar, descoperirea plasticului a reprezentat o adevarata revolutie pentru omenire, insa, in acelasi timp, au aparut si probleme legate de gestionarea numeroaselor ambalaje facute din acest material.

Publicat: 30 aprilie 2018, 9:38

Marea problema creata de ambalajele din plastic este legata de poluare si de faptul ca oamenii nu recicleaza amabalajele din plastic asa cum ar trebui.

Din cauza ca este un material extrem de rezistent, plasticul trebuie sa fie neaparat reciclat si nu aruncat la intamplare pe te miri unde. Specialistii atrag atentia ca, daca nu se vor lua masuri imediate, oceanele planetei vor ajunge sa contina plastic in loc de pesti. Salvarea ar putea veni de la oamenii de stiinta care cauta solutii pentru distrugerea plasticului din natura.

Recent, s-a descoperit ca o enzimă mutant ne-ar putea ajuta, pe viitor, să curăţăm planeta de plastic. Aceasta ar putea devora mii de tone de plastic, curatind astfel planeta de deseuri. Nu am mai fi martorii numeroaselor gramezi de deseuri din plastic aruncate in mediul natural. S-ar putea ca aceasta enzima sa fie folosita pentru producerea unor solutii chimice care, odata pulverizate peste plastic, sa ajute la degradarea sa rapida.

Cercetători de la cinci centre universitare din lume au modificat în laborator molecula miraculoasa care şi-a dovedit pofta pentru PET-uri şi ambalaje. Au reuşit să o facă să consume mai mult şi mai repede. E nevoie, însă, de investiţii consistente şi de alte cercetări pentru ca intervenţia ei să aibă impact. Pana atunci poate fi cale lunga, astfel ca principala responsabilitate cade tot in grija noastra, a celor care locuim pe Terra.

Munţii de sticle şi ambalajele care contaminează solul şi apele ar putea avea în viitor un duşman redutabili: o enzimă care se hrăneşte cu plastic. Pana atunci trebuie sa gasim in noi resursele necesare pentru a solutiona singuri problema reciclarii.

Chiar daca aceasta descoperire s-ar putea dovedi de un real folos in lupta cu poluarea provocata de deseurile din plastic, trebuie si noi, ca oameni, sa ne asumam responsabilitatea pentru faptele noastre. In acest sens, ar fi cazul sa constientizam ca plasticul trebuie reciclat si, cu mici eforturi, am putea pune umarul la reducerea poluarii planetei.

Trebuie sa intelegem ca planeta nu este doar a noastra, a generatiei care locuieste acum pe Pamant, ci ea trebuie sa fie pastrata si conservata pentru generatiile care vor veni din urma. Copiii nostri au nevoie de un mediu nepoluant, in care sa locuiasca. Sa nu ii privam de acest privilegiu. Avem datoria sa lasam in urma un mediu curat si propice traiului uman.

In Romania este nevoie de mai multa educatie in aceasta directie, fiecare dintre noi fiind martorul nepasarii oamenilor cand vine vorba de grija fata de natura. Avem posibilitatea sa depozitam selectiv deseurile, dar unii dintre noi nu o fac. Probabil vom ajunge sa fim fortati de UE sa reciclam mai mult, altfel nu vad cum am putea scapa de aceasta problema.

PARTENERI