Do Not Sell My Personal Information
Home // Arhiva // Cum Să Găteșți Perfect Lintea

Cum Să Găteșți Perfect Lintea

Lintea uscată nu ar trebui să îți lipsească niciodată din dulap. Lintea este extrem de versatilă, sănătoasă și ușor de preparat. O poți adauga cu ușurință în salate sau poți prepară din linte o supă cremă delicioasă și sățioasă, pentru zilele în care ai nevoie de ceva energizant pentru a-ți duce treburile la bun sfârșit. Indiferent de sezon, lintea este o bună opțiune. Se gătește ușor, nu este nevoie să fie ținută în apă în prealabil și este ingredientul perfect pentru cinele pe care le prepari în timpul săptămânii.  Nu te teme că lintea s-ar putea transforma într-un terci moale și imposibil de mâncat, există soluții pentru a evita acest lucru.

Publicat: 3 iulie 2020, 8:20

Pentru preparatele pe care le gătești în casă de preferat este să alegi linte rosie, verde sau maro. Aceste sortimente se gătesc cel mai rapid, nu se transformă în terci și sunt versatile pentru multe rețete. Lintea galbenă, cea roșie și portocalie sunt alegeri grozave, însă acestea au tendința să se înmoaie prea mult când sunt gătite, iar cel mai bine este să le alegi pentru supe sau sosuri și nu pentru garnituri, mâncăruri sau salate.

Este de asemenea important să cumperi cea mai proaspătă linte pe care o găsești și să o folosești în următoarele câteva luni. Lintea învechită va necesita un timp mai mare de fierbere. Este posibil să se observe și pete albe acolo unde lintea începe să încolțească. Această linte este gustoasă și comestibilă, doar că nu va arată la fel de apetisant.

Dacă ai mai gătit până acum linte și nu ți-a plăcut rezultatul la care ai ajuns, ține cont de următoarea metodă de preparare. Cel mai bun mod în care se poate găti lintea pentru a fi perfectă este să o aduci rapid la punctul de fierbere, după care să reduci focul și să o lași să fiarbă până când este gata. Vei observa doar câteva bule în apă și câteva mișcări ale boabelor de linte.

Un alt truc pe care îl poți pune în practică cu următoare ocazie când gătești linte este să adaugi sare ori alte ingrediente acide abia după ce lintea s-a gătit. Aceste ingrediente pot face ca lintea să rămână crocantă chiar și atunci când este gătită complet. Dacă adaugi sare, în timp ce lintea este încă caldă, aceasta va lua doar cantitatea necesară pentru a avea gust bun.

Odată ce ai gătit lintea această poate fi folosită în diferite preparare culinare. Lintea poate fi încorporată atât în salate cu frunze verzi sau de legume, în sandvisuri delicioase, adăugată în supe sau chili sau se pot prepara burgeri vegani. Sunt însă și mulți care prefera să mănânce lintea într-un mod cât mai simplu, cum ar fi cu sare, ulei de măsline și suc de lămâie.

Cum prepari lintea – rețeta de bază

– 200 de grame de linte verde uscată

– 240 ml de apă

– 1 frunză de dafin, usturoi și alte condimente în funcție de preferințe (opțional)

– Sare

Mod de preparare

Clătește lintea. Pune lintea într-o sită și curăță toate impuritățile, apoi clătește-o sub jet de apă rece.

Pune apa peste linte. Pune boabele de linte într-o cratiță și adaugă apă. Adaugă acum condimentele pe care vrei să le folosești, dar nu pune încă sare.

Adu lintea la punctul de fierbere, apoi redu focul. Adu apa rapid la punctul de fierbere, apoi redu focul și lasă lintea să fiarbă încet. 

Lasă lintea să fiarbă în cratiță fără capac pentru 20-30 de minute. Adaugă mai multă apă dacă este nevoie pentru că lintea să fie acoperită în totalitate.

Adaugă sare. Lintea este gata atunci când este moale și nu mai e deloc crocantă. Lintea mai veche are nevoie de un timp mai mare de preparare, iar pielița de deasupra boabelor va cădea în apă. Scurge apă și îndepărtează frunză de dafin, în cazul în care ai folosit pentru condimentare. Pune din nou lintea în cratiță și adaugă sarea. Asezonează lintea cu ulei de măsline, suc de lămâie, oțet balsamic, ierburi aromatice sau mănânc-o simplu.

PARTENERI