Cum să economisești energie când gătești

În ciuda vieții moderne tot mai agitate, gătitul rămâne una dintre cele mai activitățile pe care majoritatea oamenilor le desfășoară aproape zilnic. Din rațiuni economice sau, pur și simplu, pentru a se bucura de experiența gătitului și de o masă proaspătă, oamenii aleg să gătească în loc să cumpere mâncare de la restaurant.

Publicat: 4 aprilie 2019, 7:55

Totuși, activitățile din bucătărie sunt o sursă importantă de consum de energie. Atunci când gătești, consumi apă, gaze și energie electrică, însă ar trebui să ții cont de importanța pe care o are economisirea energiei. Pe lângă faptul că resursele energetice de care dispunem sunt limitate, modul în care acestea sunt exploatate de către oameni dăunează, în cele mai multe cazuri, mediului înconjurător. Totodată, costurile energiei sunt tot mai mari, iar utilizarea anumitor trucuri, pentru a diminua din consum, te va ajuta să economisești și bani. Care sunt aceste trucuri?

Schimbă modul în care gestionezi alimentele

Un prim lucru pe care îl poți face este să schimbi modul în care tratezi mâncarea atunci când gătești.

  • Dacă trebuie să fierbi sau să prăjești alimente, încearcă să le tai în bucăți cât mai mici. În acest mod, ele se vor găti mult mai repede, iar dacă ai de pregătit carne, vei evita uscarea sau chiar arderea ei.
  • În cazul în care consumi alimente congelate, ideal ar fi să le lași la dezghețat în noaptea de dinaintea gătitului, ceea ce te va ajuta să câștigi timp și nu vei mai fi nevoit să folosești funcția de dezghețare a cuptorului cu microunde.
  • Cartofii, de pildă, se pot coace într-un timp destul de îndelungat dacă nu sunt prefierți. Pentru a economisi timp, fierbe-i în apă câteva minute, înainte de a-i introduce la cuptor.
  • Carnea se va găti mult mai repede dacă o crestezi înainte de a pune în cuptor.
  • De asemenea, ai putea încerca să gătești în cantități mai mari, pentru că mâncarea se poate menține în condiții optime pentru câteva zile, dacă apelezi la frigider. Dacă te rezumi doar la ceea ce vei consuma la o masă, va trebui să gătești mult mai des, ceea ce implică atât un efort, cât și un consum energetic suplimentar.

Folosește echipamente de calitate

Deși cuptorul cu microunde este cel mai eficient aparat, atunci când vine vorba de încălzit sau gătit mâncare, modul în care acesta funcționează poate afecta în mod negativ gustul și textura alimentelor. Astfel, oamenii continuă să apeleze la cuptorul clasic și la aragaz.

Dacă gătești la tigaie sau oală, ține cont de dimensiunile acesteia și de cantitatea de alimente pe care o vei prepara, înainte de a alege ochiul aragazului pe care să îl folosești. Pe lângă pericolul unui foc prea puternic, care ar putea să ardă sau să usuce mâncarea, sau al unui foc prea mic, insuficient pentru a o găti, cantitatea de gaze utilizată este și ea influențată de dimensiunea ochiului.

Aragazul pe care îl folosești este un obiect dificil de înlocuit, mai ales din punct de vedere al costurilor, dar trebuie să știi că aparatele mai vechi de zece ani vor fi mai costisitoare, pe termen lung, prin prisma consumului de energie, decât dacă alegi să cumperi o alternativă modernă și optimizată în vederea unui consum mic. Poți alege un aragaz Arctic, întrucât gama de produse disponibilă este suficient de variată încât să poți identifica unul potrivit necesităților tale.

Atenție la curățenie

Aragazul trebuie să fie în permanență curat, pentru ca el să funcționeze la capacitate optimă, fără a fi necesare eforturi suplimentare în vederea generării căldurii necesare gătitului. Dacă ochiurile sunt acoperite cu grăsime sau alt fel de mizerie, va fi necesar un efort suplimentar și, deci, un consum mai mare de gaze sau curent pentru a genera o flacără puternică. Ai grijă să cureți foarte bine aceste zone în mod periodic.

De asemenea, ideal ar fi să speli vasele chiar după ce ai terminat de gătit. Se vor curăța mult mai rapid și vei economisi, astfel, timp și apă.

Deși economisirea energiei atunci când îți e foame sau poftă de o mâncare proaspătă poate să pară o necesitate aflată la coada listei priorităților, trebuie să știi că doar câteva eforturi destul de mici te pot ajuta foarte mult. Atât financiar, cât și prin protejarea mediului înconjurător. Gestionează mâncarea eficient, folosește echipamente de calitate și ai grijă ca acestea să fie mereu curate.

PARTENERI