Do Not Sell My Personal Information
Home // Arhiva // Cum iti inveti copilul sa deseneze? Sfaturi utile

Cum iti inveti copilul sa deseneze? Sfaturi utile

Desenul este una dintre cele mai cunoscute forme de exprimare a copiilor. Inca de la varste fragede, prin intermediul acestei arte, cei mici isi dezvolta creativitatea, capacitatea mentala, abilitatile fizice, emotionale si cognitive. Deoarece este o modalitate perfecta de autocunoastere si comunicare, desenul este cu atat mai important in primii ani de viata ai copilului.

Publicat: 27 mai 2019, 12:50

Aceasta activitate contribuie la cresterea aptitudinilor motorii fine si antrenarea coordonarii mana-ochi, esentiala pentru a capata dexteritate la scris sau in practicarea sporturilor. De asemenea, le permite micutilor sa se exprime prin forme si culori, stimuland perseverenta si inventivitatea, precum si abilitatile vizuale-spatiale si conversationale.

Etapele dezvoltarii abilitatilor de a desena

Incepand cu varsta de 2 ani, copiii sunt interesati de creioanele colorate si de mazgalelile pe care le fac pe hartia alba. Vorbim asadar de o prima etapa in care un mic artist realizeaza ca liniile trasate sunt rezultatul unei miscari a mainilor sale si a coordonarii unui obiect.

De la doi ani si jumatate sau 3 ani, desenul capata o alta nuanta pentru copil. Incepe sa isi controleze mai bine miscarile si sa tina creionul intre degetul mare si cel aratator, sa repete semne, linii sau cercuri. Reuseste sa uneasca mai multe puncte pentru a crea o forma, coloreaza fara sa depaseasca linia de contur, are mai multa rabdare si imaginatie. Deoarece intelege lucrurile diferit si observa ca desenele lui inseamna ceva, copilul trebuie lasat sa ilustreze ceea ce isi inchipuie, chiar daca in viziunea lui iarba e albastra sau soarele verde.

Etapa in care include in desenele sale mai multe detalii, culori si figuri geometrice este intre 4 si 6 ani, atunci cand copilul petrece timp colorand si desenand. Orice semn pe care il creeaza are o logica pentru el. Cateva linii mici pot fi un stol de pasari, un cerc poate fi capul, dreptunghiul corpul si patru bete picioarele unui animal. Desi incepand cu varsta de 5 ani incepe sa deseneze din ce in ce mai bine, cel mic va ramane fidel aceluiasi model. De pilda, va ilustra la fel o casa, dar cu timpul o sa aiba incredere sa adauge si alte lucruri noi.

Intre 8-9 ani, orice copil deseneaza si coloreaza foarte bine. Tot ceea ce pune pe hartie reprezinta peisaje, fiinte, animale, obiecte, prin urmare aceasta este si varsta la care isi demonstreaza talentul cei care au inclinatie catre pictura.

Cum iti poti ajuta copilul sa invete sa deseneze?

Pentru a dezvolta talentul unui mic artist este nevoie de sustinere, admiratie si indrumare. Asigura-te ca ai intotdeauna la indemana creioane colorate de la colorit.ro, hartie, pensule, acuarele sau alte materiale accesibile copilului. Chiar daca nu ai talent la desen, ajuta-l de fiecare data sa realizeze lucruri simple, frumos colorate, si sarbatoriti impreuna o opera de arta. Alege un loc in care sa expui plansele create de cel mic sau pastreaza-le intr-un dosar, si astfel copilul va invata ca tot ceea ce face este important.

Ca parinte, trebuie sa intelegi aceasta forma de exprimare si sa il ajuti pe micul artist sa evolueze. De multe ori, in procesul de educatie, artelor nu li se acorda atentia cuvenita, iar copiii talentati isi pierd abilitatile pentru ca nu exerseaza. Impartaseste aptitudinile artistice si interesele copilului tau si bucurati-va impreuna, acasa, de picturi inedite.

Pentru un copil mai mic, de aproape 3 ani, orienteaza-te catre forme si contur. Invata-l sa traseze linii, sa uneasca puncte si sa coloreze. Mai tarziu, poti incepe sa ii arati cum sa deseneze flori simple, ca de exemplu un ghiocel. Tinand cont de fiecare etapa in care se afla in functie de varsta sa, ii poti oferi sugestii care sa il stimuleze sa deseneze din ce in ce mai mult. Incurajandu-l spre aceasta activitate, il vei ajuta sa isi dezvolte indemanarea, creativitatea, gandirea simbolica, atentia si concentrarea.

Nu insista sa ii oferi copilului prea multe instructiuni si detalii deoarece s-ar putea sa perceapa totul ca pe o sarcina de indeplinit. Acorda-i independenta necesara si arata-i la fiecare pas cat de mult ii apreciezi munca.

La orice varsta, desenul ramane un act liber si spontan, un limbaj aparte prin care poti exprima tot ceea ce nu poti descrie in cuvinte. Beneficiile acestei arte asupra copiiilor sunt uriase, cei mici reusind sa isi dezvolte latura artistica, sa aprecieze frumosul si sa spuna mai usor tot ceea ce gandesc.

PARTENERI