Atunci cand vorbim de o camera ingusta, este recomandat sa folosim spatiul in mod optim, profitand de fiecare centrimetru in parte fara sa afectam aspectul estetic general. Intr-o astfel de bucatarie este greu sa asezi mobilierul sau aragazul, asa ca nici nu poti lua in calcul o insula sau o masa rotunda cu multe scaune. La fel ca in orice amenajare, exista cateva caracteristici individuale de care te poti folosi pentru a decora eficient intreaga bucatarie.
Ce mobilier poti alege pentru o bucatarie ingusta
Indiferent de dimensiunea bucatariei tale, ai nevoie de spatiu pentru depozitare. Tocmai pentru ca nu este foarte generoasa, lasa deoparte idee de a pune mobilier pe toti peretii. Cea mai simpla solutie pentru incaperile inguste este asezarea dulapurilor principale, a chiuvetei si frigiderului pe un singur rand. De cealalta parte poti amenaja o mica zona pentru luat masa.
Mobila de bucatarie de pe mobilakoncept.ro este potrivita pentru orice stil ales intr-o bucatarie ingusta. Un model adecvat pentru suprafetele inguste sunt si garniturile pe colt sau in forma de L. Acest tip de mobilier este ergonomic si compact, echilibreaza vizual spatiul si scurteaza latura lunga a incaperii. Daca latimea camerei depaseste 2 metri, poti organiza mobilierul in U. Situatia este ideala daca fereastra e amplasata la mijloc si astfel poti pune aici chiuveta de bucatarie.
Deoarece spatiul nu permite si amplasarea unei mese clasice, este indicat un mic bar, proiectarea unui corp de mobilier ca si masa sau o masuta rabatabila.
Ce culori pentru pereti, mobilier, accesorii
Schema de culori este cel mai la indemana truc atunci cand ai de amenajat o bucatarie ingusta. Foloseste nuante neutre, tonuri deschise si suprafete lucioase care sa faca spatiul sa para mai mare. Nu ezita sa alegi mult alb, bej, crem, bleu pastel, galben pal, tonuri de gri sau verde menta pastelat. Pentru mobilier mergi pe finisaje din lemn natur, variante calde care sa nu creeze o atmosfera incarcata. Exista si posibilitatea de a alege usi din geam pentru dulapuri, sporind astfel transparenta.
Daca optezi pentru o bucatarie in alb, foloseste accesorii viu colorate care sa puna in valoare spatiul. O perdea cu imprimeu floral, o chiuveta deosebita, ghivece cu plante verzi, blatul de lucru intr-o nuanta contrastanta sau cateva tablouri pe perete vor inveseli camera. O fire mai energica poate merge chiar si pe culori intense, cum ar fi pereti in nuante de rosu si mobila crem.
Cum luminezi spatiul din punct de vedere vizual
Intr-o bucatarie ingusta si lunga se vor crea umbre obositoare daca montezi un singur corp de iluminat pe tavan. Din acest motiv este indicat sa apelezi la un sistem directionat catre zonele mai putin luminoase ale camerei. Daca ai amenajat un loc de servit masa, instaleaza un corp suspendat deasupra acestuia. Acorda atentie luminii de accent si monteaza cateva benzi LED sub dulapuri.
Un panou de sticla colorata sau oglinzile reflecta foarte bine lumina, iar incaperea va parea mult mai spatioasa. O optiune potrivita pentru mai multa stralucire este sa amplasezi etajere sau sa lasi piesele superioare de mobilier fara usi, in acest mod oferind profunzime bucatariei.
Cum organizezi cat mai eficient spatiul
O abordare moderna, minimalista sau de inspiratie scandinava te va ajuta sa pastrezi un aer ordonat si unitar. Chiar daca ai tendinta sa te folosesti de orice spatiu, incearca sa nu amplasezi mobilierul suspendat pana in plafon, ci sa lasi o zona pentru a monta lumina ambientala. In cazul in care singura ta optiune sunt corpurile pana in tavan, atunci opteaza pentru fronturi din sticla si un interior deschis sau cu lumina integrata la interior.
Tine cont de faptul ca trebuie sa te si misti usor prin bucatarie, asa ca nu incarca intreg spatiul cu mobilier si accesorii. Foloseste sisteme inteligente care sa optimizeze utilizarea tuturor zonelor diponibile. De pilda, pe usile interioare ale mobilierului poti amplasa etajere pentru lucrurile marunte, asemanatoare usii de frigider. In cazul in care ai posibilitatea de a pune o bancuta la fereastra, opteaza pentru un model cu lazi de depozitare.
O bucatarie ingusta nu reprezinta intotdeauna o constrangere. Poti transforma incaperea pentru a raspunde nevoilor tale printr-un decor care sa influenteze perceptia asupra proportiilor spatiului. Aplicate punctual, piesele de mobilier, culorile, accesoriile sau decoratiunile vor transforma bucataria intr-una dintre cele mai frumoase zone din casa.