Când începe anul universitar cererea pentru chirie în Cluj, București, Iași crește.
Cei mai multi studenți din provincie încearcă să minimizeze costurile cu chiria și utilitățile, împărțind apartamentul cu un/o coleg/ă.
Dacă ai găsit apartamentul în care să stai cu chirie și ai deja un coleg de încredere cu care să locuiești, este util să stabiliți câteva reguli încă de la început. Vei evita ulterioare certuri.
1. Programul de curățenie
Dacă acasă la părinți curățenia nu constituia nici cea mai mică grijă, mama făcea tot, de data aceasta întreținerea casei este în sarcina ta și a colegului de apartament.
Stabiliți din prima zi când vă mutați care sunt zilele de curățenie. Puteți opta pentru prima parte a zilei de sâmbătă și să vă ocupați împreună de treburile casnice. Unul dintre voi dă cu aspiratorul, celălalt cu mopul.
O altă variantă este să fiți responsabili pentru curățenie, fiecare pe rând în weekend. La finalul săptămânii acesteia faci tu curat, următoarea colegul de apartament și tot așa. Dacă se întâmplă ca unul dintre voi să plece în acel weekend și să nu poată să se ocupe, va face la întoarcere două weekenduri consecutiv.
2. Respectarea orelor de somn
Cine a zis să nu mai ieși în oraș și să te întorci la ore târzii în noapte? Se știe că studenția este perioada în care te distrezi cel mai mult. Cu toate acestea, este foarte important să respecți orele de odihnă ale celuilalt.
Stabiliți ca întoarcerile din oraș să nu însemne bocănitul tocurilor pe parchet, aprinderea luminilor, sunetul notificărilor de la Messenger sau orice alt tip de zgomot.
3. Stabilirea vizitelor
Discutați despre regulile în privința musafirilor. Te afli într-o relație? Trebuie să știi dacă întâlnirea de la film se poate prelungi în apartamentul în care stai cu chirie.
Se întâmplă ca membrii familiei tale, mama, fratele, sora să treacă pe la tine? Este ok să primești vizite? Este necesar să anunți înainte?
Vorbiți deschis și stabiliți așadar regulile cu privire la musafirii pe care aveți voie să îi primiți.
4. Mersul la cumpărături
Când ți-e lumea mai dragă frigiderul este gol. Mersul la cumpărături implică timp și efort, astfel că această sarcină nu poate fi doar a unuia dintre voi.
Stabiliți cum se va proceda în cazul cumpărăturilor, atât în ceea ce privește achiziția produselor, cât și împărțirea banilor.
Preferați ca fiecare să aibă raftul cu produsele lui in frigider sau puneți la comun?
5. Animalul de companie
Este foarte posibil ca unul dintre voi să aibă un animal de companie, un câine de care să nu poată să se despartă, prin urmare să își dorească să îl țină cu el. Colegul de cameră este important să își dea acordul pentru prezența acestuia în apartament.
De asemenea, dacă celălalt a acceptat câinele, nu înseamnă că trebuie să intre în sarcina lui să-l îngrijească, să îl scoată la plimbare sau să curețe în urma lui.
6. Înștiințare prealabilă
Este foarte posibil ca dintr-un motiv sau altul, la un moment dat, unul dintre voi să își dorească să se mute. Stabiliți un așa zis preaviz, cât timp va trebui ca acela să rămână în apartament și să își continue îndatoririle până la părăsirea apartamentului.
Este important așadar să nu spui că de mâine pleci în altă parte. Celălalt trebuie să aibă timp să își găsească un nou coleg de apartament. În caz contrar, îi vei da bugetul peste cap în mod considerabil.
Este important să stabilești niște reguli. Traiul cu cineva cu care nu ai mai stat este o experiență nouă. Chiar dacă este vorba de o relație de prietenie, locuitul sub același acoperiș este diferit și implică lucruri cu totul noi.