Arabica
Cafeaua Arabica este cel mai cunoscut sortiment de cafea din lume. Pentru 60% din productia de cafea la nivel global este cea de cafea Arabica. Boabele de cafea Arabica cresc in zone situate la altitudini inalte, in zone in care ploua in mod constant si unde este umbra din abundenta. Copacii in care cresc boabele de cafea Arabica sunt usor de intretinut, pentru ca nu ating inaltimi foarte mari si sunt usor de taiat. Datorita faptului ca nu sunt foarte inalti, boabele sunt simplu de recoltat.
Arabica este un tip de cafea delicata. Arborii au nevoie sa fie bine ingrijiti pentru a produce boabe sanatoase si de calitate. De asemenea, copacii de cafea Arabica sunt influentati de mediul in care cresc si din pacate sunt predispusi la boli. Atunci cand cafeaua Arabica este plantata in zone in care in mod natural nu se creste, poate fi nevoie de un efort considerabil pentru a mentine arborii sanatosi. Cafeaua Arabica creste in monoculturo, adica plantatii de mari dimensiuni, fiind crescuta in cantitati mari tocmai datorita popularitatii sale. Partea mai putin placuta atunci cand acesti copaci sunt crescuti in culturi de mari dimensiuni este aceea ca in cazul aparitiei unei boli aceasta se va raspandi rapid la intrega plantatie de arbori, distrugand practic recolta. Boabele de cafea Arabica de calitate superioara sunt usor de recunoscut. Acesta au aspect luminos, o cantitate semnificativa de aciditate si au o complexitate de gusturi si arome. Pentru a obtine cea mai gustoasa cafea Arabica atunci cand o prepari acasa, cauta boabele de cafea Arabica care sunt pline si au aciditate scazuta. Calitatea unei cafele Arabica se diminueaza atunci cand aceasta este bauta rece sau cu frisca.
Robusta
In privinta popularitatii, cafeaua Robusta se situeaza pe locul doi in lume, dupa cafeaua Arabica. Cafeaua Robusta este toleranta la conditiile de mediu si rezistenta la boli. Pentru a creste bine, cafeaua Robusta are nevoie de un climat cald, unde nu predomina foarte mult precipitatiile. In comparatie cu boabele de Arabica, boabele de cafea Robusta au o cantitate dubla de cofeina. De fapt, cantitatea de cafeina continuta este cea care tine departe bolile de aceasta planta. Boabele de cafea Robusta de calitate au o textura fina, aciditate scazuta si uneori se pot simti note subtile de ciocolata asociate cu aroma lor. Este foarte important ca atunci cand cumperi boabe de cafea Robusta sa te asiguri ca aceasta a fost crescuta in zone cu climat favorabil. Cafeaua robusta este perfecta pentru cei care adora sa bea cafea cu zahar si frisca. O cafea Robusta de calitate nu isi pierde aroma nici macar atunci cand este amestecata cu lapte sau zahar.
Liberica
Liberica nu este o cafea la fel de populara si de apreciata precum Arabica sau Robusta, insa rolul sau este important atunci cand vorbim de istoria cafelei. In 1890, rugina a distrus peste 90% din productia mondiala de cafea Arabica. In incercarea de a gasi o solutie, fermirii si autoritatile guvernamentale au redescoperit planta de cafea Liberica. Filipine devenea atunci singurul producator din lume al acestui sortiment de cafea. In 1955, Liberica cunoaste din nou o revenire in lumea cafelei. Ultimele plante de cafea Liberica au fost transplantate in regiuni din Filipine propice pentru dezvoltarea acestora, insa efortul era deja inutil – cafeaua Arabica cucerise deja inimile multor iubitori de cafea din intreaga lume.
Boabele de cafea Liberica sunt mai mari decat ale altor tipuri de cafea si sunt singurele boabe de cafea din lume care au forme asimetrice. Aroma boabelor de Liberica este unica, fiind un amestec de note florale si fructate, sunt pline si au un gust special de tutun. Cei care au avut pana acum curiozitatea sa testeze o cafea Liberica spun ca aceasta este total diferita de orice alt tip de cafea pe care l-au baut. Unii spun de altfel ca Liberica nici nu ar avea gust de cafea, ci mai degraba o aroma lemnoasa.
Excelsa
Excelsa a fost de curand reclasifica ca un mebru al familiei Liberica, insa intre cafeaua Liberica si cafeaua Excelsa exista mari deosebiri. Multi pasionati de cafea continua sa considere cafeaua Excelsa ca fiind un sortiment de sine statator, care in niciun caz nu ar trebui sa fie incadrat in familia cafelei Liberica. Boabele de cafea Excelsa cresc in special in regiunea de sud este a Asiei si reprezinta in jur de 7% din productia de cafea la nivel global. De cele mai multe ori, cafeaua Excelsa se regasete in amestecuri pentru a accentua aroma si complexitatea cafelei. Notele fructate ale cafelei Excelsa se simt cel mai bine in cazul boabelor prajite usor. Cafeaua Excelsa are caracteristici unice care ii face pe bautorii de cafea de peste tot din lume sa incerce sa caute acest sortiment pentru a-l testa.