Când te laşi de fumat, cel mai greu e să găseşti motivele cu adevărat potrivite şi să uiţi de toate alibiurile care te fac să-ţi aprinzi „o ultimă ţigară”. Anxietatea, iritabilitatea, durerile de cap, insomnia, apatia, foamea continuă sunt efecte secundare ale lipsei de nicotină, dar, dacă vrei cu adevărat să renunţi la fumat, trebuie să-ţi spui că acestea nu sunt decât în capul tău. Şi să fii convingător 🙂
Cele mai grele sunt primele două săptămâni, apoi următoarele două. Şi următoarele două… De fapt fiecare zi este, pentru o vreme, o demonstraţie de voinţă. Studiile spun că dacă nu te apuci din nou de fumat în primele şapte luni, ai toate şansele să nu mai fumezi vreodată. Dar până atunci…
Fă o listă cu motivele pentru care vrei să te laşi de fumat. Dacă nu crezi că poţi să o memorezi, poţi să o afişezi undeva la vedere, să îţi aduci aminte de ea când îţi „arde buza” după o ţigară.
OMG! Miley Cyrus nu se poate abține! S-a filmat în timp ce fuma o țigară ciudată
Înlocuieşte cu altceva ţigara pe care obişnuiai să o fumezi dimineaţa, după masă, la cafea, după ce cobori din autobuz, în pauza de la serviciu, după sex.
Vei mai avea poftă să fumezi. Asta e sigur! Psihologii spun că aceste momente durează în jur de 30 de secunde, iar apoi pofta scade în intensitate. Iată ce ai putea să faci în cele 30 de secunde:
- Inspiră adânc de 10 ori.
- Bea un pahar cu apă rece.
- Mănâncă un morcov sau câteva felii de portocală pe care le-ai pregătit pentru a le avea la îndemână în astfel de momente.
- Apucă-te să citeşti ceva. Orice te interesează. Te va ajuta să te concentrezi pe altceva şi nu pe pofta de ţigară.
- Citeşte lista cu motivele pentru care vrei să te laşi de fumat.
- Dă un telefon.
Dacă nu te simţi suficient de puternic motivat, nu ieşi cu prieteni care fumează. Nu trebuie să te îndepărtezi de tot de ei, ci doar pentru câteva săptămâni, până îţi învingi „demonii”. Povestea cu „fumez şi eu o ţigară din când în când” nu ţine. Să nu fim ipocriţi 🙂
Cum ar arăta avertismentele de pe pachetele de țigări dacă ar fi recomandate de BOR
Schimbă-ţi obiceiurile. Dacă ani de zile ai fumat dimineaţa la cafea, nu o să poţi să te dezobişnuieşti dintr-o dată de asta. Aşa că poate renunţi şi la cafea. Mai bine umple o sticlă cu apă şi ieşi la alergat. Nu trebuie să devii maratonist, dar puţină mişcare nu-ţi strică. Mai ales că plămânii tăi au nevoie să se întărească, iar sângele să fie pus în mişcare.
Vezi clipuri cu efectele fumatului.
Oferă-ţi mici recompense. Fumătorii renunţă la multe pentru a avea bani de ţigări. Aşa că ai putea să faci ceva util, dacă tot nu mai „arzi” banii. Pentru început poţi să-ţi cumperi o carte, o cămaşă sau cerceii pe care ţi-i doreai, dar nu i-ai cumpărat pentru că ai făcut „monetarul” şi te-ai gândit că mai bine o laşi pe altă dată. Totuşi, nu folosi banii pe care nu-i mai dai pe ţigări exclusiv pentru dulciuri sau mâncare. Asta înseamnă doar că înlocuieşti viciul.
Chiar şi după o bună bucată de vreme, e posibil să mai jinduieşti după o ţigară. Aminteşte-ţi că „o ţigară” poate duce la a doua, la a treia şi te trezeşti că eşti din nou fumător în toată regula. Puţini sunt cei care reuşesc ca, după ce s-au lăsat, să mai fumeze doar ocazional, o ţigară la o săptămână sau chiar la o lună, de dragul vremurilor de demult.
Aşa că, decât să cazi în păcat şi apoi să ai motive să te învinovăţeşti singur, apucă-te de altceva: fă curat într-un sertar, scrie un email, udă plantele, apucă-te de o integramă, fă un duş. Orice, în funcţie de situaţia de moment, care îţi va lua gândul de la ţigări.
S-a inventat bricheta care te va face să te laşi de fumat. Crezi că te-ar ajuta?
Treci la etapa marilor recompense. Cu banii economisiţi poţi să pleci într-o minivacanţă. Sau, dacă ai strâns suficient, chiar în vacanţa visurilor tale. Orice, doar răsfaţă-te! Meriţi!