Daca in cazul altor tipuri de alergii exista sansa ca la maturitate sa dispara, cu alergia la alune trebuie sa te lupti toata viata. Cea mai fericita varianta este aceea in care efectele se mai atenueaza.
Pentru a evita aparitia unor efecte nedorite, este bine ca pana la un an sa nu ii dai copilului tau alune. De asemenea este indicat sa eviti si produsele care au in compozitie alune, pentru ca si o cantitatea foarte mica poate duce la simptome grave. De obicei persoanele care au alergie la alune, reactioneaza negativ si la consumul altor tipuri de arahide. Vezi aici api firme.
Care sunt smptomele alergiei la alune?
Daca observi la bebelusul tau urmatoarele simptome este cazul sa te prezinti la un medic alergolog, pentru ca poate avea alergi la alune:
Stari de voma
Diaree
Urticarie
Dureri de stomac foarte puternice
Astm
Soc anafilactic
Ce poti face daca copilul tau este alergic la alune?
Nu tine in casa nici un fel de alune sau produse care contin alune!
Daca totusi permiti astfel de produse in casa, ai grija la contaminarea incrucisata! Nu folosi acelasi cutit pentru a face sandvisuri cu unt de arahide pentru toata familia pentru ca pot ramane urme.
Nu consuma nimic daca nu stii ce ingrediente are in compozitie!
Anunta educatoarele de la gradinita, bona, bunicii sau pe oricine ii da sa manance copilului ca acesta are alergie la alune!
Pregateste-i tu pachetelul pentru gradinita sau scoala, pentru ca, daca isi va cumpara singur, exista riscul sa isi ia ceva care contine alune! Copiii nu au obiceiul de a citi lista de ingrediente.
Spune-i invatatoarei/educatoarei de alergia de care sufera copilul tau si lasa-i instructiuni pentru cazul in care apar simptome!
Daca bebelusul tau are alergie la alune, nu folosi nici macar uleiuri pentru masaj care au in compozitie aceste ingrediente!
Nu stati in preajma persoanelor care consuma alune sau alte tipuri de arahide! Poate parea ciudat dar, chiar si asa, poate aparea socul anafilactic.
Tine mereu asupra ta o injectie cu adrenalina, pentru ca uneori si secundele sunt importante in caz de soc anafilactic!
Ce alimente trebuie evitate?
untul de alune, alunele sau uleiul de alune
amestec de alune, dulciuri cu alune, bere de nuci
nucile tocate din sosuri
mancarea asiatica, pentru ca in general contine nuci sau alune
sosul pesto
martipanul
batoanele energizante
toate prajiturile si produsele de patiserie care contin alune sau nuci
sosul Worcestershire
pralinele si nuga
musli si anumite combinatii de cereale
mancarurile vegetariene, burgerii vegetarieni sau de soia care contin si nuci
anumite salate sau dresinguri pentru salate
bomboane cu nuci, alune,
snaksuri
ciocolata