Stabilirea obiectului de activitate
Orice firmă trebuie să își definească un obiect de activitate principal conform clasificării CAEN și mai multe obiecte de activitate secundare, dacă se dorește acest lucru. Aceste coduri CAEN vor descrie activitățile economice desfășurate de societatea comercială.
Taxa de înregistrare a firmei este stabilită în funcție de numărul de coduri alese, suma de bază ce trebuie achitată fiind alcătuită din cinci coduri. Dacă se aleg alte cinci variante suplimentare, se plătește încă 10% din această taxă de bază.
Alegerea formei juridice
Cea mai răspândită formă juridică datorită răspunderii limitate a asociaților este societatea cu răspundere limitată – SRL. Capitalul social al unei astfel de firme este de minimum 200 de lei, divizat în părți sociale egale ce nu pot fi mai mici de 10 lei. Viitori antreprenori mai au însă la dispoziție și alte forme legale precum societatea în nume colectiv (SNC), societatea în comandită simplă (SCS), societatea pe acțiuni (SA) și societatea în comandită pe acțiuni (SCA).
Rezervarea numelui societății
Pentru a stabili un nume al viitoarei tale societăți trebuie să depui o cerere în original la Oficiul Registrului Comerțului. Pregătește cel puțin trei denumiri de firmă pe care să le menționezi în cererea de verificare a disponibilității numelui și rezervarea acestuia. Taxa de nume este de 50 de lei, iar verificare lui poate fi făcută și online, pe site-ul instituției publice.
Definirea sediului social
Pentru a înființa o societate comercială ai nevoie de un sediu prin care să dovedești că acolo își va desfășura activitatea firma. Acesta poate fi reprezentat de o proprietate personală, caz în care trebuie să ai contract de vânzare-cumpărare sau certificat de moștenitor. Dacă este vorba de alt spațiu, ai nevoie de contract de închiriere sau de comodat cu cel care deține imobilul. În situația în care sediul firmei va fi într-un bloc, se va solicita acordul vecinilor și al asociației de proprietari.
Întocmirea Actului Constitutiv
Viitorul antreprenor trebuie să încheie un act constitutiv al firmei cu ajutorul unei persoane specializate precum avocat, jurist sau consilier. Acesta va cuprinde obiectul principal de activitate și cele secundare, denumirea firmei și numărul rezervării la ONRC, numele asociaților, aportul de capital social al fiecărui asociat, numele administratorului și perioada de timp a funcției acestuia. Totodată, administratorii și asociații trebuie să declare pe propria răspundere că îndeplinesc condițiile legale pentru deținerea acestor calități.
Depunerea actelor la Registrul Comerțului
Capitalul social minim trebuie depus la bancă, după care se achită taxele către Registrul Comerțului. Astfel, la ONRC se plătește 120 de lei pentru înmatricularea firmei, 10 lei ca să se obțină cont unic de înregistrare, 10 lei pentru informațiile cu privire la cazierul fiscal, câte 10 lei pentru verificarea asociatului unic și a unicității sediului social. La aceste taxe se adaugă 31,50 lei pentru publicarea actelor în Monitorul Oficial, 30 de lei pentru certificatul constatator, 39 de lei taxa judiciară de timbru, 20 de lei taxe la Ministerul Finanțelor Publice și 0,30 lei timbrul judiciar. Fondul de buletin reprezintă 5%, iar cel de lichidare 20% din taxele de registru.
La dosarul de înființare a firmei trebuie depus și un specimen de semnătură efectuat la un notar public și pentru care se plătește 50 de lei. Cu un împrumut până la salariu reușești să plătești fără probleme toate taxele necesare înființării firmei. În cazul în care apelezi la specialiști pentru deschiderea societății, onorariul lor începe de la 300 de lei.
Toate documentele obținute, copiile după actele de identitate și dovezile achitării tuturor taxelor se depun la Registrul Comerțului.
Ridicarea dosarului
Procedurile la autoritatea statului durează între 3-5 zile lucrătoare. După această perioadă, antreprenorul va ridica documentele care atestă înființarea firmei, respectiv certificatul de înregistrare a societății, hotărârea tribunalului judecătoresc și certificatul constatator.
Cei care își doresc să demareze propria afacere pot opta foarte ușor pentru înființarea unei societăți cu răspundere limitată. Taxele nu sunt foarte mari, însă este nevoie ca viitorul întreprinzător să aloce ceva timp îndeplinirii tuturor obligațiilor și strângerii documentelor necesare pentru deschiderea firmei.