Implantul dentar este cea mai potrivita metoda pentru rezolvarea edentatiei (lipsa dintilor) la ora actuala. Acesta reprezinta o procedura medicala complexa care se realizeaza in mai multe etape si care se poate intinde pe o perioada mai lunga sau mai scurta de timp. Iata care sunt principalele etape in procedura de implant dentar.
Pasii de urmat pentru un implant dentar
Daca te-ai hotarat sa apelezi la o clinica dentara pentru un implant, trebuie sa stii ca vei avea de urmat cativa pasi pentru ca lucrarea sa se faca in conditii perfecte.
Consultatia
Acesta este primul pas, primul contact pe care il stabilesti cu medicul stomatolog. Prima evaluare este importanta pentru ca, astfel, medicul iti poate spune ce probleme orale sunt si poate anticipa cu aproximatie cat va dura si cat va costa tratamentul.
Evaluarea initiala dureaza in jur de 30 de minute iar medicul iti va recomanda, in functie de problemele gasite, anumite investgatii pe care va trebui sa le faci ulterior. Planul complet de tratament se poate face abia dupa ce ai efectuat mai multe tipuri de radiografii dentare sau o tomografie.
Analizele de sange
Pentru ca implantul dentar implica o interventie chirurgicala, este nevoie sa faci un set de analize inainte de lucrare. Anumite afectiuni nu produc simptome insa pot pune in pericol sanatatea in cazul unei interventii chirurgicale pecum montarea unui implant.
De aceea, medicul iti va recomanda sa faci analize care sa determine daca ai probleme cu coagularea sangelui sau daca osul maxilar are capacitate de regenerare. Este posibil sa iti recomande si sa consulti alti medici (un cardiolog, un diabetolog sau un neurolog). Uneori, rezultatele analizelor pot decide amanarea implantului pentru o perioada, pana la rezolvarea afectiunilor care te-ar putea pune in pericol.
Asanarea cavitatii orale
Daca toate investigatiile si analizele arata ca implantul se poate face in conditii de siguranta, medicul stomatolog te va programa la prima sedinta. Aceasta consta in igienizarea gurii. Practic, ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, cavitatea orala trebuie sa fie pregatita pentru operatie.
Implantul este un dispozitiv medical steril care nu trebuie sa vina in contact cu microbii sau bacteriile. De aceea, cariile sau alte surse de infectie din cavitatea bucala vor trebui sa fie inlaturate inainte de lucrare. Se vor curata si plomba cariile, vor fi extrasi dintii care nu mai pot fi reparati si care intretin infectiile. Vei primi o reteta cu antibiotic pe care va trebui sa il iei pana la sedinta in care va fi montat implantul.
Inserarea implantului dentar
Implantul dentar reprezinta un surub din metal care este implantat in osul maxilar inlocuind radacina dintelui. Aceasta procedura se realizeaza pe cale minim invaziva si este in general lipsita de durere.
Dupa inserarea surubului, implantul poate fi lasat o vreme sub gingie pentru a se integra sau poate fi incarcat imediat cu o coroana (un dinte) provizorie. Pot exista mai multe situatii, in functie de fiecare caz in parte.
Medicul stomatolog va decide daca va face implantul imediat dupa ce a extras dintele compromis sau daca va astepta intre 1 si 6 luni pentru ca gingia sau osul sa se vindece complet. In anumite cazuri, imediat dupa inserarea implantului, se ataseaza coroana care poate sa atinga dintii opusi sau nu.
Indiferent de tipul de tratament ales, timpul de vindecare difera de la pacient la pacient si este de cateva luni, timp in care pe suprafata de titan a implantului incepe sa creasca osul maxilar. Este important ca in aceasta perioada sa respecti indicatiile medicului stomatolog, sa iei medicamentele prescrise si sa te abtii de la fumat.
Controalele periodice la medicul tau stomatolog vor asigura reusita lucrarii pentru a te bucura de implantul dentar pe termen lung.