Cum ne ajută animalele de companie?
Pe lângă o creștere substanțială a fericirii, animalele de companie ne ajută să ne menținem sănătoși și din punct de vedere fizic. Este dovedit științific faptul că stăpânii acestora au mai puține probleme cu tensiunea sau probleme cardiace datorită stresului eliberat prin mișcarea pe care o fac alături de animalele lor. Să luăm câinii spre exemplu: conform unui studiu realizat recent în Marea Britanie, posesorii de căței petrec aproape 300 de minute pe săptămână la plimbare, versus media de 100 de minute pe care o petrec mergând oamenii fără câini.
Pe lângă exercițiu fizic, câinii ne ajută și la vindecarea anumitor afecțiuni psihice, cum ar fi anxietatea, singurătatea, depresia sau o stimă de sine scăzută. Tocmai datorită faptului că aceste făpturi contribuie la starea noastră de bine, la rândul nostru, trebuie să avem și noi grijă de ele. Totuși, cum facem asta, cât mai corect posibil?
Cum avem grijă de animalele de companie?
Indiferent dacă aveți un câine, o pisică, un ponei, sau orice alt animal, controalele regulate la veterinar sunt extrem de importante, atât pentru micuțele animale, cât și pentru familie. În plus, ar trebui să discutați cu veterinarul pentru a primi sfaturi cu privire la igiena și dieta animalului dumneavoastră de companie. Pentru câini, spre exemplu, pe lângă o alimentație potrivită, apă proaspătă și un culcuș curat, este extrem de importantă mișcarea și plimbările de două sau trei ori pe zi.
Nu trebuie să neglijați nici vaccinurile periodice, pentru a împiedica îmbolnăvirea animalelor. În cazul câinilor, printre cele mai frecvente boli sunt gripa canină, paraziții externi cum ar fi puricii, căpușele și râia, sau chiar viermii cardiaci împrăștiați de către țânțari.
Dacă aveți grijă de sănătatea animalului dumneavoastră, implicit vă veți menține și familia departe de orice boli pe care pe poate purta acesta.
Un alt aspect extrem de important pentru bunăstarea unui cățel, sau a oricărui animal de companie de fapt, este alimentația potrivită. Totuși, dacă luați un câine de când este pui, acesta va trece prin diferite etape alimentare, iar pentru asta trebuie să vă documentați. Cele mai bune sfaturi le puteți primi de la veterinar.
Ce alimente preferate de oameni pot mânca și câinii?
Odată ce câinele dumneavoastră a depășit etapa de pui, puteți să începeți să-i diversificați dieta alimentară și chiar să împărtășiți cu el unele dintre mâncărurile dumneavoastră preferate. Mai jos am pregătit o listă despre aceste alimente sau mâncăruri, pentru a vă bucura de ele împreună cu cățelul dumneavoastră.
- Fructe
O să vă bucurați să aflați că dintre alimentele dumneavoastră preferate, fructele sunt benefice pentru căței. Fructele proaspete, nu cele confiate sau la conservă, sunt niște gustări sănătoase, cu puține calorii, și pline de nutrienți, vitamine, minerale, fibre și antioxidanți care îi fac bine câinelui.
Puteți să îi dați cățelului mere, caise, banane, mure, afine, cocos, mango, ananas, zmeură sau chiar pepene roșu și galben, atâta timp cât acestea sunt spălate și curățate corect. Trebuie să vă asigurați înainte să-l hrăniți că ați îndepărtat orice piele, coajă, sâmburi, frunze sau tot ce mai poate cauza înecul sau poate fi toxic pentru animal.
- Unt de arahide
Un alt aliment pe care adorăm să-l mâncăm e untul de arahide, iar acesta este unul dintre preferatul câinilor deopotrivă. Dacă v-ați întrebat vreodată de ce la veterinar pereții sunt plini de afișe cu borcane cu unt de arahide, aveți răspunsul: cățeii adoră acest aliment. Acesta este nu numai o sursă bună de proteine, dar conține și grăsimi sănătoase, vitamina B, acid nicotinic și vitamina E. Totuși, trebuie să alegeți un unt de arahide fără conservanți sau îndulcitori artificiali, în special fără xilitol, un compus chimic toxic pentru câini.
- Pește
Peștele este bogat în Omega 3 și acizi grași, fiind și un anti-inflamator potrivit pentru articulațiile câinilor mai bătrâni. Dacă vreți să vă hrăniți câinele de companie cu somon, să vă asigurați că este gătit corect, pentru a ucide toți paraziții și bacteriile, și să scoateți toate oasele. Tonul, proaspăt gătit sau la conservă este și el în regulă, atâta timp cât este curățat de oase. Nu în ultimul rând, și fructele de mare, cum ar fi creveții, pot fi benefice pentru cățel, gătite la maxim și curățate de orice tip de carapace.
- Ouă
Nu în ultimul rând, puteți să îi dați câinelui un mic dejun sănătos cu ouă și legume, la fel cum îl mâncați și dumneavoastră. Ouăle sunt o sursă minunată de proteine și pot să-l ajute pe cățel cu diferite probleme la stomac. Totuși, acestea trebuie să fie consumate doar gătite, niciodată crude.
- Iaurt
Dacă aveți un cățel care digeră ușor produsele lactate, iaurtul este o gustare perfectă pentru ei. Iaurtul conține o bacterie care le întărește sistemul digestiv cu probiotice. Cel simplu este cea mai bună alegere, fără îndulcitori artificiali sau zahăr.
Acestea ar fi puține dintre multele alimente pe care câinii de companie le pot consuma. Puteți să le dați multe tipuri de carne, de la pui și curcan la porc și vită, miere, sau porumb, brânză în cantități moderate și chiar pâine. Mâncarea gătită și fructele și legumele proaspete sunt de preferat, în detrimentul alimentelor confiate sau din conservă. Totuși, pentru a vă asigura că alimentele pe care vreți să i le dați cățelului sunt în regulă, puteți cere mai întâi o listă de la medicul veterinar.