Do Not Sell My Personal Information
Home // Arhiva // Când și unde are loc Eurovision 2023? Cum arată topul favoritelor în acest an? (P)

Când și unde are loc Eurovision 2023? Cum arată topul favoritelor în acest an? (P)

Concursul muzical Eurovision 2023 este programat la data de 13 mai, în orașul britanic Liverpool. Ediția din 2022 a fost câștigată de Ucraina, prin Kalush Orchestra, însă organizatorii concursului au decis ca în acest an țara gazdă să fie Marea Britanie.

Publicat: 16 februarie 2023, 15:06
At the 2019 Eurovision Song Contest Grand Final Dress Rehearsal

37 de țări, printre care și România, vor lua startul la Eurovision 2023. Printre țările care au decis să se retragă se află Bulgaria, Muntenegru și Macedonia de Nord, din rațiuni economice. Țara noastră va fi reprezentată în acest an de Theodor Andrei, cu piesa D.G.T. (Off and On).

România a fost și ea aproape să abandoneze acest concurs muzical, după ce a fost acuzată că ar fi falsificat voturile. TVR anunțase că ia în calcul posibilitatea de a nu mai participa la Eurovision, însă în cele din urmă a revenit asupra deciziei. Acest conflict a izbucnit după ce Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), care organizează Eurovision, a anunțat că în a doua semifinală juriile naționale din șase țări au fost eliminate din concurs pentru că ar fi falsificat voturile. 

În replică, Televiziunea Română a susținut că regulile au fost schimbate în timpul jocului și anunțase că punctajul maxim a fost acordat Republicii Moldova, nu Ucrainei, așa cum s-a anunțat în finala de la Torino. În cele din urmă, TVR a revenit asupra deciziei, iar România va lua startul la Eurovision 2023, unde nu este însă cotată cu șanse foarte mari de a câștiga.

Ucraina este favorită să câștige și în 2023

Ucraina este favorită să își apere trofeul câștigat la ediția din 2022. Această țară va fi reprezentată de Tvorchi, cu melodia Heart of Steel. Potrivit specialiștilor în pronosticuri pariuri, Ucraina are cota 3.25 să câștige din nou trofeul și este marea favorită, reușind să depășească Suedia, care are cota 6.50, Italia, cu cota 9.00, Finlanda, cu cota 9.00, Cehia, cu cota 10.00, și Marea Britanie, cu cota 13.00. România este printre țările cu cele mai mici șanse de a câștiga trofeul, având cota 101.00. Doar Albania, cu cota 201.00, stă mai prost decât noi.

Ucraina este deja calificată în finala programată pe 13 mai, din postura de câștigătoare a ediției din 2022. În finală mai sunt deja prezente Franța (reprezentată de La Zarra), Germania, Italia, Spania (reprezentată de Blanca Paloma cu Eaea) și Marea Britanie.

Țara noastră va lua startul pe 11 mai, în a doua semifinală. A fost repartizată în prima jumătate, alături de Armenia, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Grecia și Islanda. Tot în această semifinală vor concura și Albania, Australia, Austria, Georgia, Lituania, Polonia, San Marino și Slovenia.

În prima semifinală vor lua startul, pe 9 mai, Croația, Irlanda, Letonia, Malta, Norvegia, Portugalia, Serbia, Azerbaidjan, Cehia, Finlanda, Israel, Moldova, Olanda, Suedia și Elveția. 

Schimbări în procedura de votare

Față de anii precedenți, telespectatorii din țările care nu participă la Eurovision vor putea în premieră în istoria concursului muzical să își voteze artiștii preferați începând cu ediția din 2023, potrivit unui comunicat al organizatorilor. „Voturile din țările care nu participă la concurs vor fi combinate pentru a crea un set de punctaje cu aceeași pondere ca o țară care participă atât în semifinală, cât și în marea finală”, au anunțat reprezentanții EBU.

Anul trecut, audiența TV la nivelul întregii lumi a fost de peste 160 de milioane de telespectatori, motiv pentru care EBU consideră că va crește și mai mult interesul prin această schimbare. Voturile vor fi efectuate pe o platformă online securizată, iar lista completă a țărilor eligibile va fi anunțată cu puțin timp înainte de startul concursului, potrivit organizatorilor.

În plus, s-a modificat și sistemul de votare din cadrul semifinalelor concursului. Artiștii care vor ajunge în finală vor fi stabiliți numai pe baza voturilor exprimate de public și nu se va mai ține cont și de votul juriilor naționale alcătuite din experți din industria muzicală. În schimb, rezultatele din finală vor fi decise în continuare de o combinație formată din voturile exprimate de public și de juriile naționale.

EBU a anunțat că modificările au fost operate deoarece își dorește să protejeze integritatea concursului, după ce a sesizat mai multe „tipare neconforme de votare” în cazul a șase țări care au luat startul la ediția din 2022, printre care și România, reprezentată de WRS.

Eurovision este un concurs muzical longeviv ce a luat naștere în 1956, fiind televizat în Europa, Australia, Asia și SUA. România participă la Eurovision din 1993, iar cele mai bune prestații au dus-o de două ori pe locul trei (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi – Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

PARTENERI