Peste 30.000 de copii au fost adoptaţi de cupluri din străinătate în anii de după Revoluţia din 1989. În schimbul lor, familiile au primit bani, blugi sau ciocolată. Nu s-au mai întors niciodată în ţara în care s-au născut, iar acum vor să-şi regăsească identitatea.
Din familii şi acum sărace sau din orfelinatele groazei, în care au rămas fraţii şi surorile lor, aceşti copii pe care România i-a făcut pierduţi au ajuns adulţi eminenţi, pentru care ţara lor de origine NU e o ruşine, deşi au aflat, odată cu atingerea majoratului, că au fost o marfă pentru părinţi şi pentru autorităţi.
Reporterii Observator Mihaela Biliovschi, Ana Moraru şi Andreea Ţopan au făcut un tur de forţă în zece state americane, 13 judeţe din România şi patru ţări, SUA, România, Canada şi Grecia. Şase luni de filmări, mii de kilometri parcurşi, zeci de ore de imagini şi sute de documente arată cum şi-a înstrăinat România o generaţie. 17 copii din această generaţie vorbesc despre viaţa lor.
Campania „Generaţia pierdută” începe la Antena 1 luni, 2 iunie. O poţi vedea de la ora 19:00 la principalul jurnal al zilei, Observator, prezentat de Andreea Berecleanu.