Aceste două băuturi devin din ce în ce mai populare. Care sunt diferențele dintre ele?

În ultimii ani a apărut pe piață un torent de opțiuni de alimente și băuturi sănătoase și poate fi dificil să determinăm care dintre ele va aduce cele mai mari îmbunătățiri sănătății dumneavoastră. Cu toate acestea, este bine să știți diferențele dintre ele.

Publicat: 16 noiembrie 2022, 13:24

De data aceasta, vorbim despre două dintre băuturile pe bază de ceai cu cea mai rapidă creștere în popularitate din ultima vreme: Kombucha și ceaiul Matcha. În realitate, aceste două băuturi sunt mai mult asemănătoare decât la fel, însă ambele sunt fascinante și au ceva alternativ de oferit.

Ce este ceaiul verde Matcha?

Ceaiul verde Matcha este considerat o formă superioară de ceai verde deoarece, în loc să beți apa preparată din ceaiul verde, consumați frunzele în sine care au fost măcinate până la o pulbere fină, păstrând astfel multe dintre vitaminele și nutrienții care îl fac un antioxidant atât de puternic.

Și Kombucha?

Kombucha, pe de altă parte, este o băutură fermentată preparată fie din ceai negru, fie din ceai verde, care conține zahăr și o injecție de drojdie și bacterii cu proprietăți probiotice și o cantitate mică de alcool.

Cine câștigă când vine vorba despre cofeină?

O porție (1/2- 1 linguriță) de ceai Matcha conține aproximativ 35mg-70 mg de cofeină. Cu toate acestea, impulsul de energie pe care îl oferă această cofeină are o putere mai mare decât orice ați fi experimentat cu cafeaua și băuturile energizante, dar într-un mod mult mai controlat, adică fără anxietatea nervoasă și căderile de energie datorate naturii cu eliberare lentă a cofeinei din ceai. Adică funcționează în armonie cu corpul dumneavoastră. 

În schimb, procesul de fermentare care produce Kombucha reduce conținutul deja scăzut de cofeină al ceaiului. În timp ce o ceașcă de cafea poate conține aproape 100 mg de cofeină, o ceașcă de Kombucha ar putea conține până la doar 25 mg în comparație.

Metoda de consum

Ceaiul verde Matcha este extrem de plăcut, indiferent dacă este cald sau rece și, de asemenea, se prepară rapid. Poți consuma Matcha simplu sau în latte Matcha, mai ales în lunile de iarnă. O altă rețetă preferată care funcționează foarte bine preparată atât la cald, cât și la rece este shot-ul Matcha de dimineață, pe care îl puteți îngheța într-un lot mare pentru a-l folosi pe parcursul lunii. De asemenea, puteți amesteca o porție de pudră Matcha cu shake-ul dumneavoastră de proteine. Este un ingredient super flexibil și ușor de folosit.

Kombucha se servește în general rece, iar procesul de preparare este mai complicat dacă nu cumpărați un preparat prefabricat de pe strada mare. Poate dura între 7 și 20 de zile pentru a fermenta ceaiul și, de asemenea, nu este pentru cei slabi de inimă, deoarece veți avea de-a face cu o masă alunecoasă de bacterii și drojdii cunoscută sub numele de „SCOBY”. Dacă sunteți în stare să vă ocupați de această sarcină, puteți avea ce e mai bun din ambele lumi cu o rețetă simplă de Kombucha și ceai Matcha.

Beneficii pentru sănătate

Atât ceaiul verde Matcha, cât și Kombucha conțin vitaminele B și antioxidanți, iar Kombucha merge chiar mai departe prin adăugarea de probiotice, despre care se crede că sprijină sănătatea intestinelor. Fiind o sursă de probiotice fără lactate, Kombucha este deosebit de atrăgătoare pentru cei cu intoleranță la lactoză și pentru cei care urmează o dietă vegană. Cu toate acestea, dacă suferiți de un dezechilibru al florei intestinale, cum ar fi candida, este mai bine să stați departe de băuturile fermentate precum Kombucha, deoarece acestea pot face mai mult rău decât bine.

Este de la sine înțeles că conținutul nutrițional al băuturii depinde de metoda de preparare, iar când vine vorba de sănătate, nu este momentul să săriți peste literele mici – citiți etichetele! După cercetări extinse, multe persoane preferă Matcha, dar Kombucha devine la fel de populară și este o opțiune perfectă pentru cei care nu preferă cofeina și au nevoie de probiotice.

PARTENERI