1. Toaca legumele inainte
La fiecare inceput de saptamana, poti alege cateva retete si poti pregati in avans legumele de care ai nevoie. Daca ai o ora libera la dispozitie, poti sa speli legumele, sa le toci si sa le congelezi, iar atunci cand vei gati, le vei avea deja pregatite, fara sa mai pierzi timpul. Poti sa congelezi fara probleme bucati de morcov, ceapa, ardei gras si telina, dar si rosii decojite.
2. Organizeaza-ti un stoc de alimente
Atunci cand ai dulapul plin de alimente, iti este foarte usor sa pregatesti o masa rapida si delicioasa, pentru ca vei avea toate ingredientele necesare la indemana. Asadar, iti recomandam sa iti faci un stoc de alimente, din care nu trebuie sa lipseasca malaiul, faina, pesmetul, orezul, pastele si conservele cu porumb, mazare sau ciuperci.
3. Alege o tigaie de calitate pentru bucataria ta
Atunci cand gatesti, este ideal sa ai in bucatarie o tigaie de calitate, care sa te ajute sa prepari mancarea cat mai rapid si mai sanatos, fara sa consumi prea mult ulei. In functie de preparatele pe care le pregatesti cel mai des, poti alege dintr-o gama variata de tigai, modelul cel mai potrivit – din fonta, ceramica sau aluminiu.
4. Asigura-te ca ai cutitele ascutite
Daca trebuie sa pregatesti rapid cina pentru familia ta, ai nevoie de ustensile de calitate, iar in aceasta categorie intra si cutitele de bucatarie. Un cutit ieftin, care nu taie bine, iti va incetini activitatea in bucatarie, asa ca este important ca la o anumita perioada de timp sa ascuti cutitele sau sa cumperi unele speciale. Spre exemplu, cutitul pentru paine trebuie sa fie diferit fata de cel pe care il folosesti pentru branzeturi sau pentru carnuri.
5. Foloseste aparate care iti usureaza munca
Cu siguranta ai o multime de electrocasnice in bucatarie, insa de multe ori uiti sa le folosesti, mai ales atunci cand gatesti ceva pe fuga. Totusi, poti sa folosesti cuptorul cu microunde pentru a dezgheta carnea, robotul de bucatarie pentru a amesteca sau pentru a felia anumite fructe sau legume, sau prajitorul de paine pentru niște bruschette delicioase. De cele mai multe ori, electrocasnicele te ajuta sa salvezi timp pretios, iar mancarea este mult mai delicioasa.
6. Lasa mereu retetele la indemana
Daca gatesti pentru prima data un anumit preparat, iti recomandam sa ai in permanenta reteta in fata ochilor, pentru a parcurge corect fiecare pas. Chiar daca este vorba despre o reteta simpla, uneori uiti anumite ingrediente, iar rezultatul nu va fi siguranta cel la care te asteptai. Iar daca esti mereu in cautarea unor noi preparate, acum gaseti cele mai bune carti de retete atat in librarii, cat si online, asa ca ai de unde sa te inspiri.
7. Fa mai multe lucruri in acelasi timp
Poate ca ai vazut in filme cum este atmosfera intr-o bucatarie de restaurant, unde toti angajatii sunt agitati si fac o multime de lucruri in acelasi timp, avand multe comenzi de onorat. Cam acelasi lucru il poti face si tu atunci cand gatesti, pentru a termina mai repede treaba. In timp ce legumele sunt puse la fiert, poti sa pregatesti carnea pentru friptura sau poti sa amesteci aluatul pentru o prajitura.
Asadar, gatitul se poate transforma intr-o adevarata pasiune, mai ales atunci cand totul decurge rapid si usor. Alege retetele potrivite, asigura-te ca ai tot ce iti trebuie in bucatarie si pregateste-ti ingredientele din timp, pentru ca cina ta sa fie gata in cateva momente.