Citricele
sursa foto: https://www.pexels.com/photo/bright-citrus-close-up-color-370014/
Citricele sunt foarte bune pentru sanatatea oculara. Acestea sunt bogate in vitamina C, antioxidant recomandat pentru a preveni afectiunile ochilor si esential pentru ingrijirea tesuturilor si a vaselor de sange.
Citricele bogate in vitamina C, sunt:
– Portocalele
– Lamaile
– Grapefruitul.
Pentru a-ti asigura doza zilnica de vitamina C, se recomanda consumul de 2-3 portii de citrice.
Morcovii
sursa foto: https://www.pexels.com/photo/carrots-juice-162670/
Inca din copilarie ti s-a spus ca morcovii te vor ajuta sa ai o vedere mai buna. Nimic mai adevarat! Morcovii sunt bogati atat in vitamina A, cat si in beta-caroten, pigmentul care ofera morcovului culoarea sa portocalie. In timp ce beta-carotenul reduce riscul aparitiei cataractei, vitamina A joaca un rol esential in mentinerea unei vederi perfecte. Poti consuma morcovii atat cruzi, cat si in salate sau supe.
Ouale
sursa foto: https://www.pexels.com/photo/breakfast-chicken-cholesterol-cooking-357626/
Alte alimente pe care le poti consuma pentru a-ti mentine o vedere sanatoasa sunt ouale. Acestea sunt o sursa excelenta de luteina, sulf si lecitina care previn formarea cataractei si reduc riscul pierderii de vedere cauzata de inaintarea in varsta. Ouale sunt, totodata, surse bogate de vitamina C, E si zinc.
Pestele
sursa foto: https://www.pexels.com/photo/brown-fish-fillet-on-white-ceramic-plate-46239/
Pestele contine acizi grasi, vitali pentru a ne proteja vederea. Astfel, tipurile de peste pe care le poti consuma, ca surse bogate de omega-3 sunt:
– Somonul
– Macroul
– Pastravul
– Ansoa
– Sardinele
– Tonul
– Heringul
Totodata, studiile au demonstrat ca persoanele care consuma ulei de peste nu se mai confrunta cu senzatia de uscaciune sau iritatie a ochilor.
Carnea de vita
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/steak-food-769289/
Carnea de vita este benefica vederii, bogata in proteine si minerale, contine magneziu si zinc, esentiale pentru o buna sanatate a ochilor. O alternativa la carnea de vita poate fi carnea de pui si cea de porc, desi nu contin un nivel atat de ridicat de zinc.
Spanacul
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/spinach-chicken-pomegranate-salad-5938/
Cea mai cunoscuta leguma verde, bogata in vitamina C si beta-caroten, este spanacul. Consumul acestuia este benefic pentru creier si vedere, ajutand la protejarea vaselor mici de sange din ochi.
Migdalele si alunele
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/variety-of-brown-nuts-on-brown-wooden-panel-high-angle-photo-1295572/
Nucile si migdalele sunt, de asemenea, bogate in acizi grasi omega-3. In plus, contin si un nivel ridicat de vitamina E, care incetinesc procesul de degenerescenta maculara, ce afecteaza capacitatea de a vedea la apropiere sau la departare. Doi pumni de migdale pe zi asigura doza zilnica recomandata de vitamina E.
Pentru a primi substantele nutritive esentiale pentru sanatatea ochilor, trebuie sa consumi alimente variate. Acestea includ fructe, legume sau carne, care previn afectiunile ochilor, cauzate de inaintarea in varsta. In cazul in care ai o dieta stricta ce nu iti permite obtinerea acestor vitamine din alimente, este indicat sa consulti un medic oftalmolog, care iti poate prescrie o serie de suplimente nutritive.