6 stiluri de colțare și cum le recunoști

Colțarele cu cinci sau șase locuri sunt perfecte în livingurile spațioase, unde familia și prietenii se strâng deseori pentru relaxare și socializare. Există tot felul de colțare pentru casa ta: mai mici, în formă de L, cu trei locuri, pentru suprafețele mai puțin generoase, modulare, care îți oferă opțiunea de a le reconfigura în funcție de nevoi, sau extensibile, care includ și un spațiu de depozitare.

Publicat: 10 aprilie 2019, 18:40

Varietate găsim și când vine vorba de stilul colțarelor, iar acesta este unul dintre factorii esențiali în alegerea piesei potrivite de mobilier pentru livingul tău. Pe lângă dimensiuni și funcționalități, contează și forma brațelor, a spătarului, pernele șezutului și picioarele canapelei tip colțar.

Dar cum deosebești diferitele stiluri de colțare? Ce are diferit un colțar tradițional față de unul modern?

Îți vom arăta în acest articol cel mai simplu și rapid mod în care poți recunoaște șase dintre cele mai frecvent întâlnite stiluri de colțare.

Colțarul modern contemporan

Ca să recunoști un colțar modern contemporan, uită-te la picioarele acestuia. Sunt cumva din metal? Atunci se potrivește foarte bine într-un living modern.

Alte elemente care sugerează stilul sunt liniile drepte și forma geometrică, fără arcuiri. În general, canapelele tip colțar cu tapițeria din piele (naturală sau ecologică) aparțin acestui stil.

Colțarul tradițional

Colțarul tradițional are linii mai blânde decât cel modern. Brațele i se arcuiesc puțin spre exterior, pernele șezutului au o formă ușor bombată, iar aspectul general este oarecum suplu.

O să găsești cu ușurință colțare tradiționale cu picioare din lemn, în unghi drept, care se micșorează spre vârf. Uneori, tapițeria are aspect matlasat.

Colțarul tradițional este o alegere bună pentru un living de familie, decorat într-o manieră tradițională cu influențe moderne.

Colțarul scandinav

Ca și în cazul colțarului tradițional, cel scandinav are linii suple, cu arcuiri blânde. Nu pare voluminos, dar este foarte confortabil.

Deseori, colțarele în stil scandinav sunt modulare, pentru a-ți oferi mai multă libertate când vine vorba de amenajarea livingului. Au structuri rezistente, textura tapițeriei este plăcută la atingere., iar picioarele sunt orientate spre exterior.

Colțarul scandinav se integrează de minune în decorurile cu influențe nordice, dar și în cele cu influențe rustice.

Colțarul „Tuxedo”

Caracteristica principală a unui colțar „tuxedo” (frac) este că brațele și spătarul au aceeași înălțime, ceea ce-i conferă un aspect de cutie. Tapițeria este, de cele mai multe ori, matlasată, iar picioarele pot fi expuse, sau nu. Dacă sunt expuse, în general au o formă grațioasă, alungită.

Colțarul „Tuxedo” arată foarte bine într-un living amenajat în stil glam, mai ales dacă tapițeria este viu colorată.

Colțarul englezesc cu brațe rotunjite

Definitorii pentru acest stil de colțar sunt brațele rotunjite, răsfrânte spre exterior și pernele detașabile din zona șezutului. Popularitatea acestui stil se datorează confortului și aspectului elegant.

Brațele sunt, de obicei, mai scunde decât spătarul, iar șezutul este suficient de adânc ca să te simți foarte comod când te așezi într-un astfel de colțar. Picioarele, dacă sunt expuse, pot fi decorate.

Se armonizează bine cu mai multe stiluri de amenajare, dar este ideal pentru decorurile rustice sau clasice.

Colțarul Mid-Century

Stilul Mid-Century este caracterizat prin linii simple și forme geometrice, care în cazul unui colțar se regăsesc atât la nivelul spătarului și brațelor, cât și al picioarelor.

Brațele pot fi totuși, ușor arcuite. Picioarele sunt, de obicei, înalte, iar asta dă colțarului un aspect mai puțin greoi.

 

Se potrivește în amenajările minimaliste și în cele moderne cu influențe contemporane.

 

Într-o amenajare armonioasă fiecare detaliu contează, iar stilul colțarului, care este, probabil, cel mai voluminos obiect din încăpere, cântărește mult în rezultatul final. Reține cele mai importante caracteristici ale fiecărui stil și completează decorul livingului tău cu colțarul perfect.

 

PARTENERI