Do Not Sell My Personal Information
Home // Arhiva // 6 motive pentru care e greu să renunţi la prietenii toxici

6 motive pentru care e greu să renunţi la prietenii toxici

Să te iei la mişto cu prietenii poate nu pare ceva ieşit din comun şi în mod clar nu trebuie să te superi când se face o glumă pe seama ta. Dar linia dintre simţul umorului şi bătaie de joc este de obicei mult prea subţire ca să îţi dai seama când a fost încălcată. De multe ori, cineva e „ciuca bătăilor” într-o gaşcă atunci când vine vorba de glume, iar la polul opus se află de obicei prietenul „alfa”, cel în jurul căruia se învârte tot în grupul respectiv. Dar cum îţi dai seama când e prea mult? Sau că un prieten a devenit o persoană toxică? De obicei nu prea îţi dai seama, pentru că nu vrei să fii prietenul ăla naşpa, care se supără de la o glumă sau care nu ţine „la tăvăleală” şi nu ştie să aprecieze o prietenie. Well, cei care ţi-ar reproşa aşa ceva s-ar putea să fie chiar acele persoane toxice din viaţa ta la care, ştim, îţi e foarte greu să renunţi.

Publicat: 11 februarie 2018, 20:04

De ce este atât de greu să renunţi la prietenii toxici? Hai să vedem.

În primul rând pentru că nu îi recunoşti. Sau nu vrei să recunoşti că sunt „toxici” şi că au ajuns să îţi facă mai mult rău decât bine.

Cum să recunoşti un prieten TOXIC şi să nu-l laşi să te influențeze

Apoi ar mai fi şi lucrurile astea:

1. Vă leagă atât de multe lucruri, încât derapajele parcă devin scuzabile.

Ar fi ciudat ca după atâţia ani în care aţi împărtăşit atât de multe lucruri să „dai papucii” unui prieten, nu? Orice ar face, orice ar spune, parcă are mereu o scuză… De fapt i-o găseşti, recunoaşte! Hai să spunem aşa: nu sunteţi într-o relaţie şi nu vreţi să vă comportaţi ca atare, dar şi aici se aplică două reguli de bază: sinceritatea şi respectul. Ori discutaţi despre ce vă „roade” şi poate se schimbă ceva, ori tăiaţi legătura care vă face rău. Da, ştim… Amintirile vă chinuiesc. Dar ele nu sunt niciodată o scuză suficient de bună pentru a continua să accepţi în viaţa ta pe cineva care îţi face rău în prezent!

2. Au şi momente bune, nu sunt „bitchy” chiar tot timpul.

Dacă prietenul toxic s-ar comporta mizerabil 24/24, probabil nu ar fi greu să spui „stop joc”. Şi tocmai aici e problema: în aceste stări schimbătoare. Pune-ţi întrebarea asta: merită să rămâi prieten/ă cu o persoană care e funny, disponibilă când ai chef de distracţie sau când ai o problemă, dar care când realizezi ceva parcă îţi spulberă toată bucuria cu un comentariu care aproape te face să te îndoieşti de tine?

3. Să te „desparţi” de un prieten este ca un eşec personal.

Dacă incluzi pe cineva în categoria „BFF” se presupune că acea prietenie nu se va sfârşi niciodată. Iar dacă se ajunge acolo, în punctul în care lucrurile pur şi simplu nu mai pot continua, ajungi să te gândeşti că poate e vina ta. Well, pe de o parte poate este, dar asta nu schimbă cu nimic starea de fapt şi cu siguranţă nu te va face să te simţi mai confortabil în relaţia cu persoana „toxică” din viaţa ta. Pentru că e clar că nu degeaba aţi ajuns în punctul ăsta.

4. Ai ajuns să crezi că meriţi să te trateze cu răutate

Prietenii toxici sunt aceia care îţi zdruncină universul sub pretextul că îţi vor binele. Nu doar când e nevoie, ci în general. Sunt prietenii care nu se pot bucura cu tine de reuşitele tale, sunt prietenii care îţi spun „ţi-am zis eu” de câte ori au ocazia şi care în general au mereu ceva răutăcios de spus fix când ţi-e lumea mai dragă. O fac natural şi dacă reacţionezi urât vor da vina pe tine pentru că ai înţeles greşit. Iar dacă se întâmplă să fii o persoană care nu prea are încredere în ea însăşi, s-ar putea să începi să şi crezi chestia asta despre tine şi să începi să te subestimezi. Ceea ce nu e OK! Răspunde-ţi la întrebarea asta: e oare OK să accepţi de la un prieten chestii pe care în mod normal nu le-ai accepta de la nimeni?

5. Ţi-e teamă să nu îndepărtezi şi prietenii comuni pe care îi aveţi

Te gândeşti că restul prietenilor voştri ţi-ar putea pune la îndoială capacitatea de a fi un prieten loial doar pentru că ai tăiat „macaroana” unuia din grup? Well, atunci s-ar putea să nu merite efortul.

6. Ţi-e teamă de singurătate

Uneori permiţi unui prieten să devină toxic tocmai pentru că nu ai prea multe legături cu alte persoane; iar el profită de dependenţa ta faţă de el. Well, poate tocmai acum o să cunoşti oameni noi, care să te aprecieze aşa cum îţi doreşti.

PARTENERI