Iata cele mai importante 6 elemente pe care trebuie sa le analizezi, inainte sa-ti cumperi un scaun de birou!
1. Inaltimea spatarului
Acest aspect este esential, insa, nu exista o inaltime standard, valabila in cazul tuturor. Trebuie sa alegi dimensiunea spatarului functie de inaltimea ta. Astfel, daca esti o persoana inalta, vei avea nevoie de un spatar direct proportional. Spatarul ideal ar trebui sa iti sustina umerii si sa nu fie, niciodata, mai jos de nivelul omoplatilor. In caz contrar, spatele tau va avea de suferit.
Daca gasesti un scaun cu suport pentru cap si umeri, alege-l, fara sa stai pe ganduri. Acesta iti va asigura o postura corecta la birou si te va scapa de tensiunea de la nivelul gatului si umerilor. Daca vrei sa afli mai multe informatii, citeste aici despre scaune si beneficiile unei alegeri potrivite.
2. Suprafata sezutului
Unele persoane prefera un scaun cu sezut mai generos, in care sa poata sta confortabil, chiar si cu picioarele incrucisate, daca vor. Altele isi doresc un scaun cu suprafata mai mica, care sa le „oblige” sa adopte o postura corecta, cu membrele inferioare pe sol. Oricare ar fi cazul, probeaza intotdeauna scaunul, inainte de a-l achizitiona. Daca acest lucru nu este posibil, verifica dimensiunile scaunului si asigura-te ca acesta este potrivit staturii tale.
3. Forma spatarului
Un alt element important este forma spatarului. Aceasta trebuie sa fie neaparat ergonomica, adica va respecta forma naturala a coloanei vertebrale. Prin urmare, spatele tau va sta tot timpul in pozitia corecta si nu vei pune presiune pe zona lombara sau pe partea superioara a spatelui.
4. Picioarele scaunului
Cele mai cunoscute scaune de birou au cinci picioare cu roti. Acest lucru te ajuta sa-l deplasezi usor si sa iti ajustezi pozitia la birou, insa poate cauza si probleme. De exemplu, daca te misti foarte mult cand lucrezi, vei deprinde obiceiul de a te deplasa dintr-o parte in cealalta cu scaunul, ajungand in pozitii incorecte pentru coloana. Astfel, cea mai buna solutie este un scaun cu roti care pot fi blocate atunci cand nu ai nevoie de ele.
5. Reglarea scaunului
In prezent, exista suta de modele de astfel de obiecte de mobilier. Daca vrei sa faci o alegere pe termen lung, opteaza pentru un scaun reglabil. Mai exact, cumpara unul a carui inaltime se poate modifica, functie de inaltimea biroului sau de statura ta. Astfel, te vei asigura ca pastrezi o postura corecta si sigura pentru genunchi si articulatii.
6. Bratele scaunului
Unele scaune vin la pachet cu brate laterale, in cazul altora le poti adauga ulterior sau omite complet. Bratele scaunului pot fi utile atunci cand vrei sa iti odihnesti antebratele si umerii. Ele pot oferi sprijin insa, in acelasi timp, te pot determina sa iti tii incheieturile mainilor intr-o pozitie incorecta pe birou sau in dreptul tastaturii.
Asadar, daca alegi un scaun cu brate, verifica pozitionarea acestora si asigura-te ca ele sunt suficient de sus sau de jos, pentru ca tu sa ai umerii relaxati si incheieturile paralele cu biroul.
In final, chiar daca de-abia astepti sa intri in posesia noului tau scaun, acorda timp si atentie alegerii finale!