6 alimente de evitat dacă ai dinți sensibili

Sensibilitatea dentară poate provoca senzații destul de neplăcute, mai ales atunci când nu ții cont de această vulnerabilitate. Pentru a evita pe cât posibil durerile, este necesar să faci anumite sacrificii atunci când vine vorba de alimentația ta. Alimentele fierbinți, reci, bogate în zahăr sau care se pot lipi de dinți sunt foarte periculoase și pot provoca o puternică senzație de disconfort. 

Publicat: 25 iunie 2019, 13:17

Sensiblitatea dentară este un fenomen destul de răspândit în toată lumea, iar cei mai expuși sunt adulții tineri, îndeosebi femeile, dar și persoanele mai în vârstă, ale căror gingii au început să se retragă și nu mai acoperă dinții corespunzător. Părțile rămase expuse nu beneficiază de protecția smalțului dentar, acel strat care ferește dintele de contactul direct cu alimentele, astfel că acestea au cale liberă către provocarea neplăcutelor dureri dentare. De altfel, degradarea smalțului este o problemă ce trebuie rezolvată cu rapiditate, dacă este întâmpinată, iar cabinetele stomatologice profesioniste asigură rezolvarea problemelor ce țin de dantură fixă în 24 de ore. Dacă alimentele fierbinți, reci și lipicioase trebuie evitate, în general, există și câteva foarte specifice pe care n-ar trebui să le consumi, dacă ai o dantură sensibilă. 

1. Înghețata

Nu doar temperatura scăzută a acestui aliment îl transformă într-o amenințare pentru dinții tăi sensibili, dar și conținutul ridicat de zahăr constituie o problemă importantă. Smalțul poate fi afectat de combinația dulce-rece, iar înghețata trebuie evitată atât timp cât simți că dinții tăi prezintă vulnerabilitate. 

2. Dulciurile lipicioase

Nimic mai delicios decât niște jeleuri, bomboane de ciocolată ori caramel. Totuși, pe lângă conținutul ridicat de zahăr, acestea au particularitatea de a fi putea rămâne lipite de suprafața dinților și de a ataca smalțul. Dacă acesta este deja degradat, dinții sunt expuși zahărului, care stimulează activitatea nervilor și te expun unor dureri supărătoare. Cea mai bună soluție este să renunți complet la acest tip de alimente, atât timp cât dinții tăi prezintă sensibilitate, întrucât prin consumul lor riști să agravezi și mai mult problemele. 

3. Citricele

Deși fructele sunt o categorie de alimente care n-ar trebui să lipsească din meniul tău, citricele sunt un pericol pentru dinții sensibili, întrucât au un nivel mare de aciditate, iar acidul poate spori sensibilitatea dentară, atacând smalțul. Atât consumul portocalelor, ananasului, lămâilor, cât și al sucului produs prin stoarcerea acestora prezintă riscul de a provoca durere. Totuși, sensibilitatea la fructe este o problemă destul de mare, întrucât absența lor din alimentație presupune și sacrificarea unor excelente surse de vitamine. Dacă observi că nu poți consuma citrice fără să ai dureri de dinți, consultă imediat un medic stomatolog. 

4. Cafeaua fierbinte

Dacă înghețata creează neplăceri pentru că este… înghețată și pentru că are un conținut ridicat de zahăr, cafeaua fierbinte poate și ea să provoace dureri din cauza temperaturii foarte mari. Pe lângă asta, dacă alegi să o îndulcești, zahărul va fi o sursă suplimentară de pericol. Cea mai bună soluție este să folosești lapte, care va scădea temperatura cafelei, dar și nivelul de aciditate al acesteia. În acest mod, cafeaua nu va reprezenta o amenințare atât de mare pentru dantura ta.  

5. Dulciuri tari

Acadelele și dropsurile, pe lângă că sunt alimente produse în primul rând din zahăr, au și o duritate care pot pune în pericol nu doar smalțul, ci chiar integritatea dinților tăi. Aceștia se pot sparge sau ciobi la contactul cu dulciurile tari, care ar trebui evitate chiar și în condițiile în care dantura ta nu este sensibilă. 

6. Băuturile răcoritoare carbogazoase

Poate cea mai periculoasă categorie de alimente pentru dinții sensibili este reprezentată de băuturile răcoritoare carbogazoase care, pe lângă aciditatea ridicată, prezintă și un conținut uriaș de zahăr. Astfel, băuturile de acest fel trebuie evitate pe cât posibil, mai ales în condițiile existenței unei vulnerabilități la nivel dentar. 

Pe lângă beneficiile pe care ți le aduce din punct de vedere al sănătății, evitarea consumului de dulciuri și băuturi carbogazoase te va ajuta să îți protejezi și dantura. Totuși, sensibilitatea dentară este un semnal al existenței unor probleme la nivelul smalțului dentar, iar prezența ei trebuie să te determine să consulți cât mai repede un stomatolog. 

PARTENERI