Alegerea neinspirata a echipamentului
Una dintre cele mai comune greseli pe care le poti face atunci cand te apuci de alergat este legata de alegerea incaltamintei si a imbracamintei. Daca te-ai decis sa urmezi un stil de viata sanatos si sa iesi la alergat in parc, nu face asta folosind vechii adidasi si haine alese la intamplare. Echipamentul potrivit este esential pentru jogging – chiar daca cele mai multe persoane ignora acest aspect extrem de important – tocmai pentru a evita ranile sau disconfortul la finalul unei curse.
Pentru a sta departe de orice neplacere, foloseste pantofi speciali pentru alergat deoarece sunt mai usori, flexibili si foarte bine captusiti pentru a-ti proteja picioarele. In ceea ce priveste imbracamintea, trebuie sa iti alegi hainele in functie de anotimp pentru a beneficia in permanenta de confort termic optim. Gasesti piesele vestimentare potrivite, care permit o buna ventilatie a pielii in timpul antrenamentelor intr-un magazin Puma in Fashion House. Evita produsele din bumbac si opteaza pentru materiale textile tehnice, cum ar fi poliesterul care are o multime de proprietati adecvate alergarii.
Lipsa incalzirii
Daca adopti pas de alergare imediat ce ai iesit din casa trebuie sa stii ca acest lucru nu este deloc recomandat pentru antrenamentul de jogging propriu-zis. Prin urmare, inainte de a incepe sa alergi, incalzeste-ti musculatura si articulatiile cu ajutorul unor exercitii care sa iti activeze corpul. In acest fel, vei evita accidentarile, muschii isi vor mentine flexibilitatea si nu vei suferi intinderi. In plus, cu timpul, iti vei imbunatati rezistenta fizica.
Respiratia incorecta
Cu siguranta, in mod normal nu acorzi prea multa importanta felului in care respiri. Insa, atunci cand practici acest sport, e necesar sa iti controlezi corect respiratia. Potrivit studiilor, atunci cand o persoana alearga, trebuie sa inspire cand face doi pasi si sa expire la alti doi pasi. Folosind aceasta tehnica, este eliminata oboseala, timp in care creste puterea de a alerga pe o distanta mult mai mare si un timp mai indelungat.
Pozitia gresita a corpului
Jogging-ul este un exercitiu de fitness dinamic, iar stilul de alergat si pozitia corpului afecteaza aerodinamica si pot conduce la accidentari. Asadar, este indicat sa eviti sa privesti in jos prea mult timp pentru ca risti sa ai probleme la nivelul coloanei, dureri de gat si de spate. Atunci cand alergi, trebuie sa iti mentii privirea in fata, spatele drept si relaxat, iar genunchii usor indoiti. Miscarea bratelor trebuie sa fie facuta din umar si nu din cot, astfel incat acestea sa aiba o miscare cat mai naturala. Este ideal sa tii mainile la nivelul taliei si nu sus, in zona pieptului, deoarece iti poate afecta respiratia, facandu-te in acelasi timp sa obosesti mai repede. Chiar daca la finalul sesiunii de jogging simti nevoia sa stai putin aplecat din cauza oboselii, incearca sa iti scoti pieptul in fata pentru a nu avea dureri de gat, umeri sau spate.
Hidratarea necorespunzatoare
Multi dintre alergatori nu se hidrateaza suficient de bine inainte sau in timpul antrenamentelor de running, iar acest lucru afecteaza sanatatea organismului si performanta. De altfel, nici consumul de lichide in exces nu este recomandat. Pentru ca sesiunea de jogging sa decurga perfect, consuma 2-3 pahare de apa inainte de a alerga. In timpul antrenamentului, este recomandat ca la fiecare 20 de minute un alergator rapid sa bea un pahar de apa, iar un alergator mai lent jumatate din aceasta cantitate. In situatia in care cursa depaseste 90 de minute, e indicat ca lichidelor consumate sa li se adauge si o bautura speciala pentru sportivi ca sa se compenseze consumul de minerale si saruri. La finalul antrenamentului se face hidratarea cu apa sau lichide speciale.
Chiar daca este vorba de un antrenament relativ simplu, efectuat incorect poate sa duca la neindeplinirea obiectivelor propuse. Indiferent de motivele avute pentru a te apuca de alergat, evita greselile prezentate mai sus ca sa ai un debut cat mai usor in jogging. Desi nu esti un atlet profesionist, trebuie sa stii cum sa te comporti pe pista ca sa te simti confortabil, sa ai in permanenta o gandire pozitiva si un stil de viata sanatos.