1. Prostovolul sau năpasta
Năpasta este un tip de plasă foarte utilizat, iar marele său avantaj constă în dimensiunile reduse, suficient de practice pentru ca plasa să poată fi manipulată de către o singură persoană. Forma prostovolului este ovală sau rotundă și are atașate o serie de greutăți care o fac mai ușor de scufundat și de adus în postura de a ajuta la realizarea unor capturi de care orice pescar să fie mândru. Poți cumpăra prostovol la preț avantajos pentru a profita de una dintre cele mai vechi și eficiente metode de pescuit. Cu ajutorul năpastei, poți prinde pești de dimensiuni medii și mari. Ca metodă de utilizare, se apelează la aruncarea prostovolului în așa fel încât plasa să se deschidă în formă de cerc înainte de a intra în contact cu apa. Plasele de prostovol sunt tratate cu o substanță petrolieră, prin intermediul căreia năpasta capătă proprietăți de impermeabilitate și devine mai rezistentă.
2. Setca de pescuit sau ava
Această alternativă este una ceva mai complicat de folosit, dar și foarte populară la nivel global grație capacității sale de a putea cuprinde pești de dimensiuni foarte variate. Folosită îndeosebi în pescuitul industrial, ava este compusă din trei rânduri de plasă, unul în mijloc și doi laterali. Dimensiunea ochiului este de 12 mm la 100 mm, dacă ne referim la peretele de plasă din mijloc, în timp ce pereții laterali au latura ochiului de 280 mm – 300 mm. Partea inferioară este dotată cu plumbi, pentru a asigura o adâncire facilă, în vreme ce pe partea superioară sunt montate plute, pentru ca ava să nu se scufunde complet. Materialul din care acest instrument este confecționat este reprezentat de poliamidă.
3. Năvodul pescăresc
Față de setca de pescuit și prostovol, năvodul pescăresc are o dimensiune mult mai mare. Pescuitul la năvod presupune ca plasa să atârne la vertical în apă, cu ajutorul unor greutăți montate pe marginea care trebuie să ajungă în adâncime, în timp ce marginea de la suprafață are montate pe suprafața sa plute, pentru a nu permite scufundarea totală a sculei. Această variantă este de folos mai ales atunci când se dorește realizarea unor capturi pe suprafețe întinse. Năvodul înconjoară peștii și îi adună pe o suprafață mult mai mică, iar apoi îi capturează într-un sac confecționat dintr-o plasă foarte rezistentă, aflat chiar în jumătatea năvodului, în general. Unor năvoade le lipsește acest sac dar, în general, el este utilizat cu succes.
Alte componente ale năvodului constă în cele două aripi de dimensiuni variabile, care înconjoară suprafața de pe care se vrea a fi capturat peștele, două sfori în partea pe care se află și plutele, pentru a facilita manipularea năvodului, dar și o frânghie de tracțiune, care vine în prelungirea sforilor. După utilizare, năvodul trebuie întins la uscat, într-un spațiu bine aerisit. Ulterior, plasa trebuie verificată, pentru a nu exista ochiuri rupte. Dacă e cazul, acestea trebuie reparate.
Așadar, alternativele de plase de pescuit vor satisface nevoile pescarilor de orice fel, inclusiv ale celor amatori.