3 revizii auto pe care trebuie să le faci odată cu venirea primăverii

Perioada sezonului de iarnă reprezintă o etapă foarte solicitantă pentru autoturismul tău, iar factorii care-i fac viața dificilă sunt foarte numeroși. Soluțiile antiderapante aplicate pe asfalt, gropile care apar la nivelul acestuia, umezeala ridicată, gheața, dar și temperaturile foarte scăzute afectează multe dintre componentele mașinii, iar efectele încep să se vadă odată cu venirea primăverii. Dacă vrei să eviți pagube semnificative, care să se reflecte în costuri pe măsură, ori dacă nu îți dorești să întâmpini situații dificile, în care mașina să te lase atunci când te afli pe drum, cel mai bine este să faci o revizie generală imediat ce sezonul rece lasă locul primăverii. În cazul în care nu ești dispus să apelezi la o astfel de revizie, poți opta pentru verificări făcute la nivelul pieselor care sunt cele mai vulnerabile și a căror defectare te afectează cel mai puternic. Iată care sunt acestea.

Publicat: 3 aprilie 2019, 18:41

Bateria auto

Particularitățile bateriilor auto diferă de la model la model și de la producător la producător, dar orice acumulator poate ceda la un moment dat. Dacă iarna prin care tocmai ai trecut a fost una aspră, poți fi sigur că efectele acesteia s-au resimțit și la nivelul bateriei mașinii tale, care este foarte afectată de frig. De asemenea, nefolosirea autoturismului, fie și pentru o perioadă relativ scurtă de timp, se resimte la nivelul acumulatorului. Pe timpul iernii, presiunea la care sistemul electric auto este supus este una foarte ridicată, iar impactul este mai mare în cazul bateriilor vechi. Riscul la care te expune o eventuală defectare a bateriei constă în lipsa de reacție a mașinii, care nu va mai porni. Tocmai de aceea este foarte recomandat să verifici la un service starea în care se află acumulatorul autoturismului tău, odată cu ieșirea din iarnă.

Ambreiajul

Temperaturile scăzute de pe parcursul lunilor de iarnă conduc la crearea unor condiții de mers foarte dificile pentru mașini, iar aceste circumstanțe îi fac pe șoferi să apeleze la un stil de condus care afectează unul dintre sistemele oricum sensibile ale autoturismelor: ambreiajul. Acesta este afectat de patinarea pe zăpadă sau gheață a mașinii, care conduce la necesitatea utilizării frânei de motor și, în consecință, la schimbarea cu o frecvență sporită a treptelor de viteză. De asemenea, motorul trebuie să funcționeze la turații mai ridicate pe timp de iarnă, ceea ce reprezintă un alt aspect care poate să afecteze ambreiajul. Defectarea ambreiajului se poate dovedi a fi o problemă foarte mare, pentru că reparația acestuia este o operațiune costisitoare. Tocmai de aceea, ideal este să verifici la mecanic modul în care ambreiajul mașinii tale se prezintă la început de primăvară, pentru că există posibilitatea să preîntâmpini eventualele probleme înainte ca acestea să devină cu adevărat majore.

Uleiul de motor

Cum pe parcursul iernii, motorul mașinii stă pornit și se turează mai mult, chiar dacă distanța parcursă nu crește, uleiul de motor poate atinge mai curând termenul de valabilitate. Astfel, ar putea deveni necesară schimbarea uleiului mai devreme decât ai fi preconizat. Totuși, nu trebuie să aștepți până când încep să se manifeste efectele unui ulei învechit, precum zgomotele produse de motor în lipsa lubrifierii corespunzătoare. Un lucru înțelept de făcut ar fi verificarea nivelului și a calității uleiului de către un specialist.

Disconfortul provocat de anotimpul rece este resimțit și de autoturisme, ale căror piese sunt supuse unui efort suplimentar pentru a oferi performanțe și în condiții meteo mai puțin favorabile. Astfel, devine esențial să verifici starea în care se prezintă componentele precum bateria auto, ambreiajul sau uleiul de motor, odată cu intrarea în primăvară. Sigur că, pe lângă impactul factorilor de mediu, foarte importantă este și calitatea pieselor auto pe care le utilizezi. Dacă vrei să îți știi mașina în siguranță, comandă doar piese auto de calitate în care poți avea încredere, așa cum sunt piesele auto Skoda de pe site-ul ePiesa.

PARTENERI