3 deserturi de post delicioase

În perioada postului, probabil că încerci să ții cont de regulile alimentare specifice. E mai simplu să nu consumi lapte, oua sau carne, dar ce ne facem cu dulciurile? Ei bine, exista rețete delicioase de prăjituri, care se pot pregăti și fără lapte sau oua, fiind potrivite pentru perioadele de post. în acest articol, iți prezentam trei deserturi delicioase, simplu de preparat, de care te poți bucura ori de cate ori ți-e pofta sa mănânci ceva bun.

Publicat: 6 mai 2019, 15:35

Prajitura de post cu morcov

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/cake-carrot-cake-delicious-eat-3128860/

Prima rețetă de prăjitura pe care o poți savura în timpul postului este faimoasa prăjitura cu morcov. Vei avea nevoie doar de câteva ingrediente simple, ale căror cantități pot varia, în funcție de cantitatea finala pe care ți-o dorești. Iată care sunt acestea:

  • 100 ml apa minerala
  • 100 ml ulei
  • 200 de grame de morcov ras
  • 100-150 de grame de făină
  • Un varf de sare
  • Un plic de praf de copt
  • 100 de grame de zahar
  • O lingurita de scortisoara
  • Ciocolata rasa pentru ornat sau zahar pudra

Odată pregătite ingredientele și tava în care vei face prăjitura cu morcov, preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Adaugă într-un castron,  morcovul ras, uleiul de floarea soarelui, apa minerala și zaharul și amesteca bine compoziția. Separat, cerne faina, alături de sare, scorțișoara și praf de copt și adaugă-le peste compoziția din castron. Continua sa amesteci, pana când ingredientele formează o compoziție omogena, după care o poți turna în tava. Pune tava la cuptor pentru aproximativ 35-40 de minute, în funcție de cuptor. După ce timpul s-a scurs, scoate prăjitura cu morcov din cuptor și pune-o la răcit. în funcție de preferințe, imediat după ce prăjitura s-a răcit, o poți orna cu ciocolata rasa sau cu zahar pudra.

Prajitura de post cu nucă și gem

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/pecan-pie-nut-breakfast-fruits-1736875/

Una dintre cele mai iubite deserturi de post, este prăjitura cu nuca și gem, foarte gustoasă și sățioasă.

Ingrediente:

  • O cană de apa plată
  • O cana de ulei de floarea soarelui
  • O jumătate de cană de zahăr
  • Doua căni de făină
  • Doua linguri de cacao pudra
  • Miez de nuca, dupa preferinte
  • 5-6 linguri de gem de prune, zmeura sau visine
  • O esenta de vanilie
  • Un plic de zahar vanilat
  • Un plic de praf de copt
  • Stafide sau merișoare, dacă preferi fructele uscate

Pentru a pregăti și o glazura delicioasa pentru prăjitura cu nuca și gem, vei avea nevoie și de putina apa, o lingurița de ulei de cocos și aproximativ 50 de grame de ciocolata. Dacă vrei sa scapi de grija mixării ingredientelor, poți opta pentru un mixer cu bol din inox, cu ajutorul căruia poți scurta considerabil timpul alocat pregătirii unei prăjituri. Mixerul va omogeniza instant alimentele și va deveni asistentul tău de nădejde, în pregătirea rețetelor de post și nu numai. Iată care sunt următorii pași:

  • Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, alege tava în care vei face prăjitura și nu uita de hârtia de copt, care te va asigura ca prăjitura nu se va lipi de tava.
  • Adaugă zaharul, esența de vanilie, apa minerala, uleiul și zaharul vanilat și mixează-le pana când tot zaharul se topește. Peste aceasta compoziție, trebuie sa adaugi și faina, praful de copt și pudra de cacao.
  • Amesteca bine ingredientele, adăugând și lingurile de gem și nuca tăiată în bucăți mai mari sau mai mici, după preferințe. Odată ce ai obținut aluatul de consistenta unui chec, toarnă-l în tava și pune-l în cuptor pentru 40-45 de minute. Atunci când aluatul începe sa se desprindă de pe marginile tăvii, prăjitura cu gem și nuca este gata. După răcire, taie prăjitura în bucăți mici și nu uita de glazura din ciocolata. Dacă dorești, poți înlocui glazura de ciocolata cu zaharul pudra. Vei obține, astfel, în mai puțin de o ora, un desert nemaipomenit, de care te poți bucura alături de cei dragi.

Gogosi de post

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/berliner-breakfast-bun-cake-17811/

Din lista noastră de deserturi de post, nu puteau sa lipsească gogoșile aromate, un desert atât de simplu de pregătit! Ii poți implica și pe cei mici în pregătirea gogoșilor, bucurându-vă ulterior de acest desert pufos și gustos.

Ingrediente:

  • 500-600 de grame de faina alba
  • 500 ml apa
  • Doua linguri de ulei
  • O lingura de zahar
  • O lingura de sare
  • Putina esenta de vanilie
  • 30 de grame de drojdie
  • Zahar vanilat pentru ornarea gogosilor

Zaharul și drojdia se dizolvă în 100 ml de apa, în timp ce, într-un bol separat, se pune faina, iar în mijloc vei face o gaura, unde se toarnă drojdia și restul de apa. Adaugă esența de vanilie și sarea și frământa bine aluatul, incorporând și uleiul, la final. După ce compoziția arata întocmai ca aluatul unei pâini, acoperă vasul cu un prosop curat și lasă aluatul sa crească, pana când își va dubla volumul. Folosește-te de masa sau de blatul din bucătărie, pe care îl vei unge cu ulei și putina faina. Aici, vei întinde aluatul cu ajutorul unui făcăleț. Cu ajutorul unui pahar, vei face forme rotunde, pe care le vei lasă pe blatul din bucătărie câteva minute, pana încep sa crească. Pune gogoșile la prăjit în uleiul încins, la foc mediu și, de îndată ce sunt gata, pudrează-le cu zahar vanilat. Se servesc atât calde, cat și reci și reprezinta unul dintre cele mai gustoase deserturi, pe care merita sa le încerci.

În timpul postului, exista numeroase deserturi pe care le poți face chiar la tine acasă, fără lapte sau oua. prăjitura cu morcov sau gogoșile sunt doar câteva dintre rețetele pe care merita sa le încerci. Ușor de pregătit, deserturile de post au devenit din ce în ce mai apreciate de iubitorii gastronomiei. Care este preferatul tău?

PARTENERI