„BIBLIA” FACEBOOK. Ce şi cum să postezi şi ce să nu faci niciodată
Iată ce să nu faci niciodată pe reţelele de socializare dacă eşti elev sau student. Pentru că nu ştii niciodată cine şi cum ajunge la postările tale sau cine poate să te „toarne”.
Nu te lăuda pe Facebook cu toate trăsnăile pe care le faci. Alea sunt pentru prietenii apropiaţi, cu care împărtăşeşti mai mult decât câteva like-uri şi comentarii. În plus, orice lucru care ajunge pe Facebook ar putea fi folosit la un moment dat împotriva ta într-un fel sau altul. Aşa că gândeşte-te bine!
Nu uita să-ţi „cureţi” din când în când contul. O chestie care ţi s-a părut la un moment dat că merită împărtăşită cu prietenii virtuali s-ar putea să nu ţi se mai pară la fel şi peste câteva luni. Imaginează-ţi cum i s-ar părea la prima vedere cuiva care nu te ştie prea bine, dar te caută pe Facebook. Că doar asta facem toţi când cunoaştem pe cineva 🙂 Implicit şi o persoană cu care ai putea avea o relaţie sau un potenţial angajator.
„Biblia” Instagram. Ce, cum şi când să postezi
Nu-ţi face praf profesorii pe Facebook. Cel puţin nu cu subiect şi predicat. Chiar dacă probabil crezi că o merită, închipuie-ţi ce s-ar întâmpla dacă ar vedea postările tale despre ei… Şi sunt şanse mari ca asta să se întâmple, pentru că lumea a devenit şi mai mică odată cu apariţia reţelelor de socializare.
Nu te lăuda cu metodele de copiat pe care le aplici. Data viitoare s-ar putea să nu mai aibă succes.
Nu posta lucruri „compromiţătoare” sau ameninţări pe Facebook sau Instagram. Odată ajunse acolo, oricine are acces la ele, adică şi părinţii, profesorii, colegii mai mult sau mai puţin buni. Fă singur „calculul” la ceea ce poate urma!
Nu posta la nervi. Toţi suntem impulsivi când ne supără ceva şi avem tendinţa să ne descărcăm la alţii, iar reţelele de socializare sunt mereu la îndemână. Dar, la fel ca în viaţa reală, orice cuvânt spus/scris la primul impuls s-ar putea să fie regretat ulterior. Nu zice nimeni să-ţi ţii frustrările doar pentru tine, mai ales dacă sunt întemeiate, dar e bine să fii atent la cum le exprimi. Chiar şi pe Facebook 🙂
Nu-ţi da singur like la postări. Nu te face mai popular. Pe bune!
Nu te plânge pe Facebook despre colegi. Facebook este o reţea de socializare, nu un grup al plângăcioşilor anonimi. În plus, nu milă este ceea ce vrei să inspiri, nu?
Nu posta detalii prea intime pentru o reţea de socializare. Nu eşti o găină care a făcut un ou şi cotcodăceşte ca să afle toată lumea. Pentru lucrurile astea există prietenii reali.
Nu fii prea lăudăros. Colegilor nu o să le placă asta şi s-ar putea să fii marginalizat, în loc să te plasezi în centrul atenţiei, aşa cum îţi doreşti.