Inainte de greseli, sa mai trecem, totusi, un pic prin lista de beneficii. Astfel, pe langa latura estetica de necontestat, piatra pentru placat casa sau gardul este un material sustenabil, rezistent la umiditate si, de regula, usor de curatat si intretinut.
1. Alegerea unei pietre care nu rezistă la umezeala
Chiar daca exista o diferenta de umiditate intre baie si hol, de exemplu, daca vrei sa fii sigur ca placajul folosit nu-ti va face surprize, ar trebui sa alegi intre granit, marmura, onix si travertin.
2. Nu combina mai multe tipuri de piatra naturala
Profita de aspectul deosebit pe care ti-l ofera un singur tip de piatra si incearca sa te feresti de combinarea unor tipuri diferite. Pe langa aspectul armonios, te vei asigura ca nu apar infiltratii sau alte probleme similare.
3. Foloseste impermeabilizant
Exista solutii speciale cu care se trateaza placile pentru a le oferi rezistenta indelungata in spatii umede, dar si pentru a te asigura ca nu vor reactiona nedorit la apa, sapun, gel de dus sau sampon.
4. Rezistenta la variatii de temperatura
Daca ai nevoie de piatra naturala pentru a placa gardul, ar trebui sa te asiguri ca materialul ales este rezistent la oscilatiile de temperatura specifice, dar si la expunerea indelungata la radiatii solare.
5. Asigura-te ca ai uneltele potrivite
Chiar daca placile pe care le cumperi par foarte solide, taierea lor poate sa le afecteze integritatea. Este important sa ai uneltele specifice si recomandate de producator pentru a face lucrarea repede si a reduce cat se poate de mult din pierderi.
6. Spatiu pentru fundatie
Sa spunem ca vrei sa faci o terasa noua la intrarea in casa, atunci ar trebui sa te asiguri ca ai lasat suficient spatiu pentru fundatia pe care vei monta piatra naturala, dar si sa nivelezi in mod optim aceasta suprafata pentru a evita potentiale probleme.
7. Traficul
Tipul de piatra decorativa pe care il alegi trebuie sa raspunda si specificului zonei in care va fi montata. Ia in calcul rezistenta materialului la intensitatea traficului si alege in conformitate cu acest aspect. Altfel, risti sa ai nevoie de reparatii periodice sau daca nu chiar de o schimbare a lucrarii cu alt material.
8. Alege adezivul potrivit
Montarea placilor este un proces relativ usor, atata timp cat tii cont de criteriile specifice. Unul din ele este alegerea adezivului potrivit atat placii, cat si mediului unde vor fi montate. Exista adezivi cu uscare rapida sau mai lenta, pentru spatii cu umezeala ridicata, de interior si de exterior.
9. Chitul de rost
Fiind vorba de piatra naturala, s-ar putea ca dimensiunea placilor sa fie diferita, la fel si forma lor. Rostuirea acestora devine ceva mai dificila decat cu ceramica obisnuita, de exemplu. Chitul obisnuit are un grad redus de lucrabilitate, motiv pentru care ar fi bine sa alegi unul special conceput pentru rostuirea placilor din piatra.
10. Intretinerea adecvata
Chiar daca piatra pare a fi un material mult mai rezistent, intretinerea ei poate cere o abordare speciala. Pentru ca vrei sa te asiguri ca te bucuri de aspectul deosebit oferit de genul acesta de placaj, incearca sa alegi produse de curatenie speciale sau macar sa te feresti de cele corozive.