STAR BLOG

Cumpărați-vă mașină!

0 comentarii  •  de Doru Todorut

Toată lumea se plânge că sunt prea multe maşini în oraşe, că se sufocă traficul şi că în curând va fi imposibil să te mai deplasezi. Se tot caută variante (biciclete, metrouri, pasaje) în încercarea de a mai descongestiona traficul, se inventează tot felul de device-uri care să ne transporte de ici-colo (am exersat pe un Freewheeler câteva zile, apoi m-am lăsat după ce 2 prieteni aproape au ajuns la urgenţe după ce au căzut de pe el). Nu aş vrea să vin cu soluţii pentru că nu prea cred că sunt multe, iar cele revoluţionare au costuri ce depăşesc bugetele primăriilor.

De ce am ales atunci acest subiect? Pentru că am rămas fără permis de conducere pentru o luna şi m-am lovit de transportul în comun între localităţi. Avem şofer pentru concerte (asta pentru cei care îi aud deja cu remarcă: “Da ce ba, la banii voştri, nu aveţi un şofer?”), numai că am fost nevoit să fac câteva plecări în ţară. Cu ce? Cu trenul şi cu autocarul.
Doamne fereşte! Mâine aş plăti aproape oricât să primesc permisul înapoi. Cu trenul, dacă vrei să stai în rezervă de 2 persoane te costă cât biletul de avion (numai că avionul nu e mai nicicând disponibil pe rutele şi la orele când ai nevoie, aşteptăm toţi scăderile de preţ ale bieltelor de avion din toamna. Ştiaţi, nu? Dacă veţi căuta pe skyscanner veţi găsi preţuri foarte bune din septembrie pentru călătoriile din ţară şi nu numai), scârţâie din toate articulaţiile că o baba neputincioasă, e murdar, nu găseşti nici hârtia igienică cu care să te simţi ceva mai sus de regnul animal şi, din cauza zgomotului şi a aerului condiţionat (condiţionat doar de conductorul trenului care iarnă dă prea tare căldura, iar vara nu porneşte deloc aerul ăla blestemat sau îţi îngheaţă inima în tine de frig), nu poţi să dormi, nu poţi să spui că circuli civilizat şi ajungi acasă obosit maxim după o aventură turistică “unică”.

Cu autocarul e “distracţie” maximă: nu opreşte când vrei tu, chiar dacă îţi crapă vezica, aerul condiţionat e pornit dar nu îl simţi, doar îl intuieşti că e acolo pe undeva, prin gurile acelea de unde aştepţi salvarea, iar colac peste pupăză - întârziere de minim 2 ore din cauza unul accident pe Valea Oltului. Bonus: şoferul e nervos, are şi el problemele lui personale, iar locul din faţă volanului e un fel de canapea de unde ar trebui să vadă un meci, cu o bere lângă şi nişte hotdog, dar noi, pasagerii, îl deranjăm cu tot felul e chestii minore care chiar nu îl interesează.

So, cumpăraţi-va maşină dacă sunteţi civilizaţi. Recomand să cedaţi trecerea pietonilor care calcă pe trecere cu ochii în telefon şi care apoi vociferează dacă îl sperii cu un claxon. Nu de alta, dar e chiar dificil fără permis.
P.S.: Motocicletă să nu vă luaţi. Încă nu suntem suficient de civilizaţi pentru aşa ceva. 

TU CE TAG I-AI DA?
ALTE ARTICOLE DIN STAR BLOG