Dacă ai părinți care te controlează tot timpul de parcă ai mai avea 8 ani, avem câteva idei care te vor ajuta să-i "educi". Nu toate sunt uşor de aplicat, pentru că trebuie să te schimbi şi tu pe ici, pe colo, dar s-ar putea să scapi de întrebările interminabile şi, mai ales, de suspiciuni.

TOP 14 expresii enervante pe care niciun copil nu vrea să le mai audă de la părinți

Dacă ai mereu discuții aprinse cu ei când vine vorba de ieşiri în oraş, de plecări cu prietenii sau de orice altceva implică lipsa controlului lor, nu te mai gândi că pur şi simplu ai tăi sunt "naşpa" şi au uitat că au fost şi ei ca tine. Lucrurile se pot schimba, dar s-ar putea să fie nevoie ca lucrurile să pornească de la tine.

16 probleme pe care doar adolescenții cu părinți ULTRA protectori le înțeleg

1. Nu mai ascunde lucruri de ei. Chiar dacă pe moment pare mai simplu să faci asta, se creează un cerc vicios, în care neîncrederea creşte ca Făt Frumos: într-o lună, cât în 10 ani.

2. Nu mai face abuz de lacrimi şi crize de nervi când ceva nu îți convine. Tu crezi că îi vei şantaja emoțional şi vor ceda, dar de fapt le întăreşti ideea că eşti un copil fragil şi nu ai maturitatea necesară să faci tot ce ți-ai dori.

3. Nu mai face o dramă din orice.

4. Nu mai refuza să faci tot ce ți se cere, doar pentru că vrei să le arăți tu lor! Poate dacă ai arăta puțină inițiativă prin casă, ai reuşi să-i faci să aibă mai multă încredere în tine şi să te vadă ca pe un adolescent din ce în ce mai responsabil.

5. Renunță să-i mai contrazici şi te cerți cu ei pe orice subiect, doar pentru că îi priveşti ca pe nişte adversari şi, din principiu, nu poți fi de acord cu ei, nici măcar atunci când au dreptate. S-ar putea să le câştigi încrederea mai repede decât te aştepți.

6. Arată-le că te poți descurca în orice situație. De câte ori ai ocazia!

7. Nu te mai văita că pur şi simplu nu te înțeleg. Măcar nu atâta timp cât tu nici măcar nu încerci să-i înțelegi pe ei. Dacă o să renunți la pozițiile de forță, s-ar putea să ai o surpriză. Plăcută!

8. Acceptă compromisurile. Sunt foarte importante în "lupta" cu strictețea părinților. Dacă la un moment dat o să faci ceva aşa cum vor ei, dând dovadă de maturitatea pe care ți-o cer, data viitoare vei putea folosi asta ca pe o monedă de schimb.

9. Dă-le motive să fie mândri de tine. La cât eşti de isteț, sigur găseşti tu calea să faci asta.

10. Spune-le că-i iubeşti. Nu ca să-i şantajezi sentimental, ci pentru că asta e o dovadă de maturitate şi încrederea în tine le va creşte direct proporțional cu inima